Business Internaţional

Lumea cu capul în nori: China bate recordul la numărul de zgârie-nori construiţi

Lumea cu capul în nori: China bate recordul la numărul...

Autor: Sebastian Tănase

14.01.2015, 00:01 956
China s-a plasat în 2014 pentru al şaptelea an consecutiv pe primul loc la numărul de zgârie-nori construiţi, în pofida încetinirii creşterii economice, cu 58 de clădiri cu înălţimea de peste 200 de metri ridicate din totalul de 97 la nivel mondial, scrie Wall Street Journal. Anul acesta în China, a doua economie ca mărime la nivel mondial, vor fi construiţi alţi 100 de zgârie-nori, faţă de 36 în 2013. Cu doar cinci astfel de clădiri, Filipine ocupă locul doi în lume la numărul de zgârie-nori construiţi anul trecut, potrivit unei analize a Consiliului Clădirilor Înalte şi al Habitatului Urban. Tianjin, oraş aflat la est de Beijing, este liderul detaşat al zgârie-norilor, cu şase astfel de clădiri nou construite în 2014, şi este urmat de oraşele Chongqing, Wuhan şi Wuxi, cu câte patru clădiri fiecare. Lungimea totală a zgârie-norilor noi din China este de 13.548 de metri – aproape de limita maximă de altitudine la care pot zbura avioanele comerciale. În timp ce turnul World Trade Center One din New York, cu înălţimea de 541 de metri, este cea mai înaltă clădire finalizată în 2014, în oraşul Wuxi din sudul Chinei se află trei din cele mai înalte zece clădiri din lume ridicate anul trecut: Wharf Times Square, de 339 de metri, hotelul şi complexul de birouri Wuxi Suning Plaza, de 328 de metri, şi hotelul Marriot, de 304 metri. Analiza Consiliului Clădirilor Înalte atenţionează că îngrijorările legate de încetinirea economiei chineze nu trebuie să fie ignorate.
 
„Pe cât este de tentant, pe atât este de periculos să luăm construcţiile de zgârie-nori drept un semn clar al sănătăţii economice, dat fiind faptul că principalii investitori în aceste proiecte sunt autorităţile locale sau centrale. Întrebarea este dacă guvernul construieşte aceste clădiri din proprie iniţiativă, pentru a atrage firme şi pentru a anticipa migrarea populaţiei, sau le construieşte datorită cererii în creştere din piaţă.” Pentru 2015, China are în vedere construirea a 100 de clădiri cu înălţimea de peste 200 de metri printre care şi Turnul Shanghai de 632 de metri, a doua cea mai înaltă clădire din lume după ce va fi finalizată. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO