Business Internaţional

Marea Britanie: cum a devenit soluţia pentru criza din sistemul de pensii o „bombă cu ceas“

Marea Britanie: cum a devenit soluţia pentru criza din...

Autor: Catalina Apostoiu

13.10.2022, 22:29 410

Cu pieţele din Marea Britanie cuprinse de haos, sute de manageri de fonduri de pensii locale s-au regă­sit în centrul unei crize care a forţat Banca Angliei să intervină pentru a evita un impact mai sever în sectorul financiar, scrie CNN.

Nu a fost nevoie decât de un şoc major. După ce ministrul britanic de finanţe Kwasi Kwarteng a anunţat planuri de creştere a îndatorării pen­tru plata reducerilor de taxe, investi­to­rii au început să vândă lire şi obli­gaţiuni guvernamentale britanice, împingând randamentele unora din­tre obligaţiuni în creştere în cel mai rapid ritm din istorie.

Situaţia a pus presiune enormă de multe fonduri de pensii prin faptul că a dat peste cap o strategie de investiţii ce implică utilizarea de derivate pentru protejarea pariurilor, denumită LDI.

Potrivit Financial Times, şeful Next, Lord Simon Wolfson averti­zase deja Banca Angliei că astfel de stra­te­gii, în care sunt investite în prezent 1.500 miliarde de lire ster­line, „par o bombă cu ceas care aşteaptă să fie declanşată“.

Folosirea acestei strategii îşi are originile într-o schimbare majoră de ordin contabil din 2000, care a forţat companiile să recunoască deficitele fondurilor de pensii în bilanţuri. Când această schimbare a fost intro­dusă, Dawid Konotey-Ahulu era ma­naging director la Merrill Lynch în Londra. Acesta spune că noul stan­dard a aruncat planurile de pensii cu beneficii definite într-o stare de nesiguranţă.

Konotey-Ahulu a fost parte a unei echipe Merill care a dezvoltat stra­tegiile LDI. În pofida turbulen­ţelor recente, acesta rămâne un susţinător major al LDI, însă chiar el recunoaşte că complexitatea acesteia este o problemă. „Oamenii nu înţe­leg strategia pe de-a-ntregul“.

Însă în comunitatea fondurilor de pensii britanice, scepticii repre­zin­tă excepţia. Fondurile de pensii şi ma­nagerii de active spun că în me­diul ce a caracterizat pieţele în ulti­mele de­cenii, strategia s-a dovedit eficien­tă. PwC estimează că fondu­rile de pensii au trecut de la un de­ficit de 600 miliarde de lire sterline în 2021 la un excedent de 155 mili­arde de lire.

Peste 20% din fondurile de pensii cu beneficii definite erau în deficit în august 2022, comparativ cu peste 40% cu un an în urmă.

Dar criza nu s-a sfârşit încă. Fondurile de pensii continuă să vândă tot ce pot pentru a acoperi garanţii în plus de ordinul miliardelor de lire sterline, după utilizarea strategiei LDI.

Există semne de întrebare dacă acestea îşi vor putea stabiliza poziţiile înainte ca operaţiunile Băncii Angliei de achiziţii de urgenţă de obligaţiuni se vor încheia. Iar pentru o gamă în creştere de investitori, criza reprezintă un avertisment puternic, potrivit CNN.

Există de asemenea temeri că odată cu încheierea programului de achiziţii al BoE, volatilitatea va reveni.

Kerry Ronsenberg, CEO al firmei de consultanţă Cardano, îndeamnă BoE să fie pregătită să acţioneze din nou dacă va fi necesar, scrie Financial Times.

De asemenea, ar putea urma procese şi există semne de întrebare dacă sectorul pensiilor este reglementat adecvat. Între timp, autorităţi, manageri de active şi scheme de pensii din întreaga lume privesc ceea ce se întâmplă în UK ca la un test, încercând să determine posibilele implicaţii pentru propriile pieţe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO