Business Internaţional

Pastorul şi militantul anticomunist Joachim Gauck va fi noul preşedinte al Germaniei

Pastorul şi militantul anticomunist Joachim Gauck va fi noul preşedinte al Germaniei

Autor: Andreea Mindrila

21.02.2012, 00:02 130

Coaliţia de centru-dreapta a can­celarului german Angela Merkel şi principalele partide de opoziţie au depăşit diferenţele iniţiale şi l-au ales pe Joachim Gauck, pastor protestant şi un fost militant pentru drepturile omului foarte popular în Germania de Est, ca viitor preşedinte al ţării, scrie The Wall Street Journal.

"Sunt copleşit şi puţin confuz. Lucrul care m-a sensibilizat cel mai mult este să ştiu că cineva care s-a născut în întunericul războiului şi şi-a petrecut 50 de ani de viaţă în dictatură poate ocupa într-o zi cea mai înaltă funcţie într-un stat", a declarat Gauck cu timiditate la o conferinţă de presă.

Decizia de a-l alege pe Gauck a scutit-o pe Merkel de o lungă bătălie cu opoziţia, care ameninţa să-i distragă atenţia de la eforturile de a rezolva criza datoriilor din zona euro.

Gauck este foarte popular. Potrivit unui sondaj publicat în ziarul Bild am Sonntag, 54% din germanii chestionaţi îl preferă pe Gauck ca preşedinte, iar 79% au afirmat că nu vor ca un politician activ să ocupe această funcţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO