Business Internaţional

Poştele de stat din Ungaria şi Cehia se restructurează pe fondul crizei energiei, problemelor financiare şi cererii scăzute de servicii poştale

Poştele de stat din Ungaria şi Cehia se restructurează...

Autor: Catalina Apostoiu

12.04.2023, 00:05 64

Din 1 mai 2023, mai multe oficii poştale din Ungaria ar putea fi nevoite să-şi suspende activitatea, cele localizate în sate şi comunităţi cu o populaţie de sub 1.500 de locuitori fiind cele mai ameninţate, scrie Daily News Hungary.

Există temeri că închiderile tem­po­rare s-ar putea transforma în închi­deri permanente în cazul în care au­torităţile municipale locale nu vor pu­­tea prelua operarea acestor unităţi.

În octombrie 2022, 366 de oficii poştale au fost închise temporar din cauza scumpirii dramatice a energiei, scumpire care a forţat compania de servicii poştale a Ungariei, Magyar Posta, să-şi restrângă operaţiunile. Majoritatea dintre acestea sunt în continuare închise.

În astfel de cazuri, compania de poştă nu a reuşit să ajungă la un acord cu autorităţile municipale locale cu privire la finanţarea în continuare a oficiilor afectate.

În luna februarie a acestui an, Magyar Posta a anunţat că a decis să închidă temporar peste 300 de oficii poştale. Oficiile respective se numără printre cele 366 de unităţi închise temporar în toamna anului trecut în contextul scumpirii energiei.

La acea vreme, compania a a­nun­ţat de asemenea că face eforturi pentru a-şi creşte eficienţa operaţio­nală.

În martie 2023, Magyar Posta şi-a anunţat decizia de disponibiliza 1.200 de angajaţi, managementul com­paniei precizând că a fost „forţat să ia această de­cizie pentru a menţine funcţionarea stabilă a companiei în actuala situaţie economică afectată de sancţiuni“.

Ca soluţii alternative, Magyar Posta ar putea recurge la aşa-numite „oficii mobile“.

În loc să opereze un oficiu permanent într-un sat, compania va trimite sistematic camionete poştale. Acestea merg din sat în sat, furnizând serviciile solicutate localnicilor.

Şi în Cehia, compania de stat de servicii poştale Ceska posta (CP) întâmpină probleme financiare şi o cerere în scădere pentru serviciile sale, urmând în acest context să disponibilizeze mii de angajaţi şi să închidă sute de sucursale, potrivit expatz.cz.

Compania a anunţat că va elimina 2.269 de poziţii din luna iulie, unele dintre acestea fiind în prezent vacante. Mişcarea are legătură cu închidere pe viitor a aproximativ 300 din sucursalele companiei.

Potrivit unor noi reglementări, fiecare municipalitate cu peste 2.500 de locuitori trebuie să dispună de un oficiu poştal la o distanţă de trei km, şi nu de două, cum prevedea legea anterior. Anunţurile de închidere au stârnit îngrijorare în rândul vârstnicilor din satele mici.

Potrivit CEO-ului CP Miroslav Stepan, numărul celor care utilizează serviciile companiei a scăzut cu 40% faţă de 2019.

Cererea în scădere este reflectată în rezultatele financiare ale companiei. În 2022, compania de stat a raportat pierderi de 1,5 miliarde de coroane (60 milioane de euro).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO