Business Internaţional

Prăpastia dintre bogaţii şi săracii Americii s-a accentuat la maximul ultimilor 44 de ani

Prăpastia dintre bogaţii şi săracii Americii s-a accentuat la maximul ultimilor 44 de ani

Autor: Cătălina Butan

13.09.2012, 18:16 303

Un raport al Biroului Naţional de Statistică SUA care arată că venitul mediu pe gospodărie a scăzut anul trecut este un factor cheie pentru cea mai mare problemă în lupta pentru alegerile prezidenţiale şi este foarte probabil ca ambii candidaţi să folosească această informaţie în campaniile lor, scrie Bloomberg.

Raportul arată că diferenţa de venituri dintre bogaţi şi săraci a fost în 2011 cea mai mare din ultimii 44 de ani, în măsura în care rata săraciei s-a menţinut pentru aproape două decenii la un nivel înalt.

Venitul mediu pe gospodărie a scăzut cu 1,5 % anul trecut, în timp ce 15% din americani, 46.2 milioane trăiesc în sărăcie. Acest procent este cel mai mare întâlnit în ultimii 53 de ani, de când Biroul Naţional de Statică ţine evidenţa datelor.

Situaţia financiară dificilă cu care se confruntă americanii este centrul alegerilor prezidenţiale din Noiembrie.

Candidatul republican Mit Romney susţine că această situaţie este rezultatul politicilor economice ale lui Barack Obama. Pe de altă parte, Obama contraatacă spunănd că Romney se foloseşte de clasa medie şi de cei ce se luptă cu săracia pentru a aduce beneficii clasei bogate americane.

Statisticile arată că americanii bogaţi au câştigat cel mai mult în urma revenirea economiei care a început în iunie 2009.

"Câştigurile aduse de creşterea economică din 2011 au fost inegale împărţite, odată ce venitul pe gospodărie a scăzut în clasa mijlocie şi a crescut în rândul celor bogaţi", a afirmat Robert GreenStein, preşedinte al Centrului pentru Buget şi Priorităţi Politice din Washington.

"Doar în 1% din gospodării, venitul a crescut cu 6%", a afirmat David Johnson, analist în cadrul Biroului de Statistică.

Venitul mediu pe gospodărie a fost anul trecut 50.054 de dolari, în scădere faţă de 2010 când era de 50.831 de dolari (ajustat cu rata inflaţiei). În 2011, venitul mediu pe gospodărie a fost cu 8.1% mai mic faţă de 2007, anul de dinaintea intrarii economiei în recesiune.

Pragul mediu ponderat pentru o familie americană saracă a fost în 2011 de 23.000 de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO