Business Internaţional

Preşedintele Bank of Cyprus demisionează, din cauza acordului Ciprului cu zona euro

Preşedintele Bank of Cyprus demisionează, din cauza acordului Ciprului cu zona euro

Autor: Marius Oncu

26.03.2013, 14:25 1620

Artemis şi-a înaintat demisia board-ului director, potrivit agenţiei cipriote CNA, citată de AFP.

Cipru a acceptat în noaptea de duminică spre luni condiţii dure de restructurare a sectorului bancar, pentru a primi împrumuturi de 10 miliarde de euro de la statele din zona euro. Un acord precedent încheiat de oficialii ciprioţi cu zona euro a fost respins de Parlament, care a refuzat săptămâna trecută taxarea depozitelor bancare.

Noua înţelegere prevede ca Laiki, a doua mare bancă a ţării, să fie închisă, iar sumele care depăşesc 100.000 de euro din depozitele bancare să fie transferate într-o bancă de active toxice, unde sunt aşteptate pierderi mari. Depozitele sunt garantate în limita a 100.000 de euro, în conformitate cu legislaţia europeană.

Depozitele mai mici de 100.000 de euro de la Laiki vor fi transferate către Bank of Cyprus, care va trece printr-un program de restructurare. Depozitele mai mari de 100.000 de euro de la Bank of Cyprus vor fi îngheţate.

Noul acord nu mai include o taxă directă pe depozite, însă statul va folosi bani din conturile de peste 100.000 de euro pentru a acoperi costurile restructurării.

Autorităţile cipriote nu au stabilit încă nivelul pierderilor pentru depozitele mai mari de 100.000 de euro, dar ministrul de finanţe cipriot a afirmat, marţi, că acestea s-ar putea ridica până la 40%.

Cyprus Popular Bank este prezentă în România prin intermediul Marfin Bank România, iar Bank of Cyprus operează sub nume propriu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO