Business Internaţional

Productivitatea din tarile industrializate creste tot mai lent

14.04.2008, 20:01 28

Ritmul de crestere a productivitatii muncitorilor inregistreaza o scadere constanta in tarile industrializate, conform unui institut economic important, factor ce ameninta sa afecteze grav cresterea economica si nivelul de trai pe viitor, scrie Wall Street Journal.
Conform unui raport publicat de OCDE, grupul cu sediul in Paris din care fac parte 30 de tari industrializate, cresterea medie a PIB-ului pe ora de munca a scazut pana la 1,4% in tarile OCDE in 2006, fata de 2,6% in anul 2000.
Aceasta tendinta este mai pronuntata in Italia, Mexic, Olanda si Spania, se arata in raport, tari in care cresterea medie anuala a productivitatii s-a situat sub 1% in perioada cuprinsa intre 2001-2006.
Raportul ridica o problema extrem de importanta pentru Europa. Strategii au inceput recent sa ia in considerare sfaturile economistilor care vorbesc despre necesitatea relaxarii conditiilor de pe piata muncii pentru a-si impulsiona economiile, rata generala a ocuparii fortei de munca si a spori oportunitatile de munca pentru tineri.
In ultimii ani, tari ca Spania si Italia au impulsionat segmentul joburilor part-time si au introdus masuri de inlesnire a angajarii si demiterii angajatilor.
Insa date noi indica faptul ca este posibil ca astfel de masuri sa afecteze productivitatea.
"Contractele pe termen lung nu ofera niciun impuls in sensul pregatirii fortei de munca si prin urmare eficienta acestora este mai scazuta", spune Marco Valli, economist in cadrul bancii italiene UniCredit.
Consecintele pe termen lung ale scaderii productivitatii muncitorilor sunt considerabile. Cresterea productivitatii, sau cat produce un muncitor obisnuit, este vitala in ceea ce priveste imbunatatirea nivelului de trai din moment ce este greu sa sporesti productia per capita de bunuri si servicii in mod sustenabil prin alte mijloace. Tari ca Italia si Spania, care se confrunta cu o scadere a fortei de munca si o crestere a numarului de cetateni in varsta care nu lucreaza, vor avea nevoie de o crestere a productivitatii pur si simplu pentru a preintampina o deteriorare a nivelului de trai.
In conditiile scaderii productivitatii si a numarului de muncitori, cresterea economica ar putea avea serios de suferit, spune Joaquim Oliveira Martins, director in cadrul OCDE.
Conform OCDE, un factor important in cresterea productivitatii este asigurarea de echipamente moderne pentru muncitori, inclusiv internet de mare viteza.
Statele Unite, de exemplu, au realizat investitii masive in echipamente pentru angajatii din sectorul serviciilor intre anii 1999 si 2004, arata Oliveira Martins. In fiecare an din perioada respectiva, cresterea productivitatii s-a situat peste 2% in State, se arata in raport. In cele 15 tari europene membre ale OCDE, insa, cresterea productivitatii a depasit 2% numai in 2000, cand a atins 2,7%.
Recentele valuri de imigranti reprezinta un alt factor care a impins nivelurile productivitatii in jos in Europa, considera Daniel Gros, director al Center for European Policy Studies.
In ciuda performantelor slabe din unele tari, media OCDE a fost impinsa in sus de cresterile puternice inregistrate in tari ca Ungaria, Cehia, Coreea de Sud si Slovacia, unde productivitatea medie a crescut cu peste 4% in 2001-2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO