Business Internaţional

"Omul din umbra" a ajuns in lumina reflectoarelor in scandalul de evaziune fiscala care zguduie Germania

"Omul din umbra" a ajuns in lumina reflectoarelor in scandalul de evaziune fiscala care zguduie Germania

Klaus Zumwinkel, fostul director executiv al Deutsche Post, este cea mai importanta persoana publica arestata in scandalul de evaziune fiscala

25.02.2008, 20:44 23

Procurorii germani au efectuat saptamana trecuta o serie de perchezitii in mai multe orase germane - printre care Frankfurt, Munchen si Hamburg - din moment ce investigatia legata de cel mai mare scandal de evaziune fiscala din istoria recenta a Germaniei a luat amploare, scrie Financial Times.
Reprezentantii bancii private Metzler au declarat ca sediul central din Frankfurt al institutiei a fost perchezitionat de catre anchetatori. Deocamdata insa nu se stie in ce masura oficialii banci germane sunt suspecti sau martori in acest scandal. Surse apropiate procurorilor germani spun ca aceste miscari au fost primele dintr-o serie de peste 100 de perchezitii planuite de anchetatori.
Perchezitiile - coordonate de procurorii din Bochum, nordul Germaniei - vin in conditiile in care mai multi politicieni de la Berlin au cerut masuri urgente ca reactie la declansarea scandalului de evaziune fiscala care a condus la arestarea lui Klaus Zumwinkel, fostul director executiv al Deutsche Post.
Peste 750 de persoane se afla in vizorul procurorilor dupa ce au evitat sa declare autoritatilor fiscale economiile detinute in cadrul celei mai mari banci din Liechtenstein, unul dintre paradisurile fiscale ale Europei. Valoarea totala a taxelor neplatite de catre acestia se ridica la cateva miliarde de euro.
Un rol important in descoperirea evaziunii fiscale l-au jucat serviciile secrete germane, care au platit peste 4 mil. euro pentru o lista cu aproape 900 de persoane care au investit bani in fonduri mutuale administrate de LGT Bank, institutie detinuta de catre familia princiara din Liechtenstein.
Banca spune ca un fost angajat a sustras documentele respective incercand, initial, sa santejeze institutia. Politicienii din ambele tabere - atat de la guvernare, cat si din opozitie - si-au pus problema in ce masura BND, agentia federala de informatii secrete, a actionat in limitele mandatului sau legal si au declarat ca oficialii agentiei vor fi trasi la raspundere de catre un comitet al parlamentului german.
Oficialii BND au refuzat sa comenteze acuzatiile politicienilor germani, dar o sursa din interiorul agentiei a declarat ca documentele au fost obtinute in cadrul unor actiuni de rutina ale companiei. Dupa ce s-a asigurat de sprijinul (inclusiv financiar) al cancelarului Angela Merkel, agentia a achizitionat documentele in format electronic, transmitandu-le ulterior autoritatilor fiscale.
In 2006, fostul angajat al LGT a luat legatura cu serviciile secrete germane, oferindu-le agentilor un DVD cu informatii detaliate legate de capitalurile germane existente in cadrul investitiilor straine din Liechtenstein. Mai mult, el sustinea ca detine informatii particulare apartinand unei serii de conturi detinute de catre LGT Bank. Dar pretul cerut pentru respectivul DVD era unul piperat.
Agentii BND s-au miscat insa foarte lent. Sursa, a carui identitate nu a fost dezvaluita, a oferit oficialilor germani mostre din datele sale pentru a fi verificate. Iar acestia au considerat ca informatiile au o sursa de incredere. In final, fostul angajat al LGT a primit o suma cuprinsa intre 4 si 5 mil. euro, cerand in acelasi timp ca o masura de protectia nedivulgarea identitatii sale. Plata a fost efectuata cu acordul ministrului german de finante Peer Steinbruck.
In timp ce sute de clienti ai LGT ar putea fi compromisi de informatiile detinute de anchetatorii germani, banca incearca sa-i asigure pe acestia ca DVD-ul continand informatiile respective a fost furat in urma cu sase ani.
Cazul a fost inchis, dupa ce faptasul a fost condamnat. De asemenea, banca spune ca transferul informatiilor catre oficialitatile germane "a fost efectuat in mod ilegal".
Desi oficialii bancii declara ca documentele furate nu sunt mai recente de 2002, exista informatii ca datele referitoare la evaziunea fiscala merg pana la sfarsitul lui 2005.
De asemenea, DVD-ul contine si informatii despre evaziunea fiscala, apartinand bancii Liechtensteinische Landesbank (LLB), care s-a plans recent ca a fost victima unui furt masiv de date.
Intrebarile referitoare la modul in care datele au ajuns pe biroul anchetatorilor germani si amploarea pe care a capatat-o scandalul de evaziune fiscala au starnit o serie de reactii in randul oficialilor germani. Cancelarul Angela Merkel le-a reamintit liderilor economici germani de responsabilitatea imensa pe care o poarta.
"Un comportament responsabil din partea companiilor este o conditie esentiala pentru functionarea unei economii de piata", a declarat Merkel.
De asemenea, ministrul economiei Michael Gloss a declarat ca managerii germani ar trebui "sa devina constienti de faptul ca reprezinta un model pentru societate", adaugand ca altfel "increderea in economia de piata va disparea complet". Altii au fost insa mai fermi in declaratii, ministrul de interne Wolfgan Schauble declarand ca "nu am nici un fel de intelegere pentru genul acesta de lacomie" si adaugand: "capitalismul lipsit de control, lacomia si pierderile masive datorate investitiilor speculative - aceasta este o combinatie care starneste furia oamenilor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO