Business Internaţional

"Portile" zonei euro se inchid, dupa intrarea Slovaciei, pentru urmatorii trei ani

12.05.2008, 18:05 25

Comisia Europeana a anuntat saptamana trecuta ca Slovacia a indeplinit toate conditiile de adoptare a monedei unice incepand cu 1 ianuarie 2009, printre care reducerea ratei inflatiei si a datoriilor externe. Cele opt tari care sunt urmatoarele pe lista adoptarii euro cum ar fi Polonia sau Cehia au foarte putine sanse sa primeasca acelasi verdict in perioada imediat urmatoare, scrie Bloomberg.
"Cel mai probabil vom avea parte de o pauza prelungita, care va dura cel putin trei ani pana ca o alta tara sa adopte moneda unica. Polonia are cele mai mari sanse sa fie urmatoarea pe lista", a declarat Juraj Kotian, economistul-sef pe regiunea Europei de Est de la Erste Bank.
Cea mai mare problema aflata in calea adoptarii euro de alte tari membre se afla chiar in interiorul Bancii Centrale Europene. In timp ce Slovacia a reusit sa combata temerile legate de inflatie ale BCE, alte tari nu pot face acelasi lucru.
Exista o conceptie larg raspandita conform careia tarile din estul Europei sunt mai afectate de cresterea preturilor la alimente si carburanti decat cele din Vest. Polonia si-a fixat ca termen limita pentru adoptarea euro, anul 2012.
Pentru a adopta moneda europeana, tarile care intentioneaza sa intre in zona euro trebuie sa-si mentina rata medie anuala a inflatiei cu cel mult 1,5 puncte procentuale peste media tarilor cu cel mai lent ritm de crestere al preturilor si sa demonstreze ca o poate mentine in aceste limite. Printre alte asemenea conditii se numara si mentinerea deficitului bugetar sub nivelul de 3% din PIB, cu datoriile guvernamentale echivalente cu 60% din PIB, mentinerea stabilitatii monedei nationale si alinierea ratelor dobanzilor cu tarile din zona euro.
"Data adoptarii tine de doua aspecte: pregatire din punctul de vedere al situatiei economice si dorinta din partea politicienilor. In majoritatea tarilor, una dintre aceste conditii nu poate fi indeplinita", a declarat Radoslaw Bodys, economist pe problemele Europei de Est la Merrill Lynch din Londra.
Odata ce va deveni cea de-a doua tara fosta membra a blocului comunist care adopta euro dupa Slovenia, Slovacia isi va depasi vecinii mai mari, cum ar fi Polonia, Cehia si Ungaria.
De asemenea, Slovacia va depasi si statele baltice, Lituania, Letonia si Estonia, care si-au exprimat dorinta de a trece la moneda europeana inca de la inceputul lui 2007.
Cu toate acestea, Slovacia mai are nevoie de aprobarea ministrilor de finante ai Uniunii Europene, care se va discuta in luna iulie.
Polonia spera ca va fi urmatoarea la rand, avand in vedere ca tinta sa pentru ralierea la mecanismele valutare este 2009. Guvernul polonez nu a stabilit inca o data fixa ca tinta, desi primul-ministru Donald Tusk a afirmat ca 2012 este "o data realista", iar ministrul de finante Jacek Rostowski a declarat ca succesul Slovaciei "inseamna vesti bune pentru Polonia".
Deficitul bugetar al Poloniei a atins 2% din PIB anul trecut, sub cota maxima impusa de UE, iar tinta pentru inflatie pe 12 luni a fost atinsa in martie.
Cu toate acestea, Comisia a decis ca Polonia nu este pregatita inca deoarece cresterea preturilor va depasi limita impusa in urmatoarele luni.
Rata anuala a inflatiei din Polonia va fi, conform standardelor nationale, de 4,1% in aprilie, depasind cu 2,5% tinta impusa. Incepand cu 2007, aceasta a crescut constant, pornind de la 1,6%.
"Polonia ar putea rata tinta stabilita, pentru 2012", a declarat Raffaella Tenconi, economist la Dresdner Kleinwort din Londra.
Estonia, Lituania si Letonia, care sunt deja membre ale mecanismului de schimb valutar, sau ERM, au fost fortate sa amane adoptarea monedei unice dupa ce inflatia a crescut ametitor.
Lituania a anuntat ca spera sa patrunda in zona euro dupa 2010, Estonia in 2011 si Letonia in 2012 sau 2013.
Conform declaratiilor lui Neil Shearing, economist la Capital economics din Londra, cele trei tari au putine sanse sa atinga aceste obiective.
"Tarile Baltice nu au prea multe sanse sa urmeze Slovacia in zona euro. 2012 este cea mai probabila data de incepere a procesului pentru ele. Experienta ne invata ca odata ce inflatia a reusit sa atinga cote de doua cifre, este foarte dificil sa o aduci la un nivel mult mai mic", a declarat Shearing.
Tenconi sfatuieste restul tarilor est-europene sa nu ia decizii pripite in adoptarea monedei unice europene.
"Cine intra prea repede in zona euro plateste pretul inflatiei. Slovacia este dupa parerea mea un bun exemplu, grabind lucrurile", a declarat economista.
Juraj Kotian nu este de aceeasi parere si afirma ca setul de criterii este invechit, deoarece fostele tari comuniste se confrunta cu rate mai mari ale inflatiei numai pentru ca vor sa prinda din urma tarile din Vest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO