Business Internaţional

Războiul semiconductorilor: europenii şi britanicii investesc miliarde pentru a-i ajunge din urmă pe americani, dar americanii au o problemă. Au rămas fără muncitori

Războiul semiconductorilor: europenii şi britanicii...

Autor: Catalina Apostoiu

27.05.2023, 09:52 15072

Semiconductorii, şi în princi­pal lanţul de aprovizionare din Asia de Est din spatele acestora, au deve­nit o problemă spinoasă pentru gu­vernele întregii lumi după ce o pe­nurie la nivel mondial a dus la blocaje de aprovizionare pentru cei mai mari constructori auto şi producători de electronice din lume.

Pandemia de COVID-19 a scos la iveală o dependenţă excesivă de producători din Taiwan şi China.

În acest context, multe ţări occi­dentale iau măsuri pentru a-şi creşte producţia locală de semiconductori. Europa a aprobat 43 miliarde de euro pentru industria locală cu o­biec­tivul de a produce 20% din semicon­ductorii lumii până în 2030.

În SUA, preşedintele Joe Biden a lansat un pachet de 280 de miliarde de dolari ce include finanţare de 52 mi­liarde de dolari pentru impulsio­na­rea producţiei locale de semicon­ductori, scrie CNBC. Marea Britanie a anun­ţat săp­tămâna trecută sprijin în va­loa­re de 1 mi­liard de lire sterline pen­tru in­dustria locală a semicon­duc­to­rilor în încercarea de a preîn­tâmpina noi per­turbări ale ofertei în urma unor solicitări de ajutor venite din partea şefilor unora dintre cele mai mari fir­me ale ţării, relatează CNBC.

Investiţiile vor face parte dintr-o strategie pe 20 de ani în domeniu, strategie ce a suferit întârzieri majore în lansare. Marea Britanie va căuta să-şi crească cooperarea cu parteneri internaţionali ca parte a strategiei. Recent, ţara a încheiat un acord cu Japonia în Hiroshima pentru întări­rea cooperării în domeniul apărării şi semiconductorilor.

Şapte dintre cei mai mari produ­că­tori de semiconductori din lume au planuri de a-şi creşte producţia şi a-şi adânci parteneriatele tech în Japonia în condiţiile în care aliaţii occidentali îşi intensifică eforturile de a reforma lanţul mondial de aprovizionare cu semiconductori pe fondul tensiunilor în creştere cu China, scrie Financial Times.

În cadrul unei întâlniri fără precedent în Tokyo cu premierul Fumio Kishida, şefii mai multor producători de semiconductori, cum ar fi Taiwan Semiconductor Manufacturing, Samsung, Intel şi Micron şi-au prezentat planurile care ar putea ajuta Japonia să redevină o putere în domeniul semiconductorilor.

În America, însă, boom-ul semiconductorilor se loveşte de o problemă: nu sunt suficienţi muncitori, notează The New York Times.

Susţinute de subvenţii de miliarde de dolari de la stat, companiile americane din domeniul intenţionează să creeze mii de locuri de muncă, însă oficialii spun că este posibil să nu existe suficientă forţă de muncă pentru a le ocupa.

„Cea mai mare temere a mea este că se investeşte în toată această infrastructură şi nu vor fi suficienţi oameni să muncească aici“, arată Shari Liss, CEO al SEMI Foundation, o divizie nonprofit a SEMI, o asociaţie care reprezintă producătorii de electronice. „Impactul ar putea fi considerabil dacă nu vom găsi o modalitate de a stârni interesul faţă de această industrie“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO