Business Internaţional

Rezerva Federală va semnaliza că are succes în lupta cu inflaţia, dar că nu va lăsa garda jos

Rezerva Federală va semnaliza că are succes în lupta...

Autor: Bogdan Cojocaru

25.07.2023, 00:06 416

Săptămâna aceasta se anunţă una de cotitură în campaniile Rezervei Federale americane şi BCE contra valului de inflaţie puternic şi persistent care loveşte cele mai mari economii ale lumii. Fed este cea care dă tonul.

Iar banca centrală a SUA este gata să lase uşa deschisă pentru o nouă creştere a dobânzii de referinţă după ce îşi va relua campania de înăsprire monetară în această săptămână, în timp ce oficialii dezbat cât de mult să mai încetinească activitatea economică pentru a aduce inflaţia sub control, scrie Financial Times. Comitetul Federal pentru Piaţa Deschisă este de aşteptat ca la şedinţa de miercuri să majoreze rata de referinţă cu încă un sfert de punct procentual, după „amânarea“ sau pauza din iunie.

Decizia va creşte rata fondurilor federale la un interval-ţintă cuprins între 5,25% şi 5,5%.Traderii cred că aceasta va fi creşterea finală a ratei dobânzii în ceea ce a devenit o campanie istorică pentru a opri o inflaţie nemaivăzută de generaţii.

Dar economiştii spun că este puţin probabil ca Fed să spună clar că aşa va fi deoarece vrea să-şi păstreze flexibilitatea pentru a înăspri şi mai mult politica monetară în cazul în care preţurile nu reuşesc să scadă conform aşteptărilor în lunile următoare.

„Este puţin probabil ca Fed să fie dispusă să comunice că se aşteaptă să stea într-o perioadă extinsă de aşteptare“, a spus Kris Dawsey, analist la DE Shaw. „Există o probabilitate mare ca ei să facă mai multe majorări după întâlnirea din iulie, dacă aşa o cer datele.“

Speculaţiile că Fed ar fi pe punctul de a-şi încheia şirul de creşteri ale ratelor de dobândă urmează unui set recent de date economice care arată o încetinire de durată a celor mai îngrijorătoare componente ale inflaţiei, precum şi o răcire continuă a pieţei muncii.

Creşterea lunară a numărului de locuri de muncă, deşi este încă robustă, s-a moderat faţă de ritmul mediu de anul trecut, iar alte semne din partea cererii, inclusiv locurile vacante, continuă să scadă.

Consumatorii cheltuiesc în continuare, dar mai prudent, iar ritmul lunar al inflaţiei „de bază“, care nu include în calcul costurile volatile ale alimentelor şi energiei, a încetinit.

Christopher Waller, un guvernator al Fed, a semnalat recent posibilitatea unei alte creşteri a dobânzii chiar în septembrie, dar a precizat că mai multe analize despre indicele preţurilor de consum arată progrese semnificative care „ar sugera poate că este cazul ca Fed să se oprească“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO