Business Internaţional

Slovenia lanseaza o emisiune de obligatiuni de 400 de milioane de euro

28.03.2001, 00:00 12



Slovenia va stabili, la inceputul saptamanii viitoare, conditiile de lansare a unei emisiuni de euroobligatiuni, in valoare de 400 milioane de euro, care ar putea fi ultima emisiune pana la aderarea tarii la Uniunea Europeana, informeaza Mediafax.

"Slovenia nu va mai iesi pe pietele internationale de capital in urmatorul an sau in 2002, intrucat nu mai exista necesitati de finantare", a declarat Stanislava Zadravec, subsecretar de stat in cadrul Ministerului sloven al Finantelor, cu ocazia unei conferinte de presa organizate inaintea prezentarii emisiunii pentru investitorii londonezi.

La randul sau, ministrul Finantelor, Anton Rop, a declarat ca Slovenia nu va suferi de pe urma incetinirii ritmului de crestere a statelor din Uniunea Europeana, catre care se indreapta 65% din exporturile sale. Eventualele consecinte negative vor fi anihilate de deschiderea pietei Serbiei si de cresterea economica a Rusiei.

Zadravec a declarat ca, datorita viitoarei aderari a Sloveniei la UE, cererea si fixarea pretului obligatiunilor nu vor fi afectate probabil de turbulentele ce se manifesta in prezent pe pietele in curs de dezvoltare, cauzate de preocuparile legate de economia Argentinei.

Slovenia ar putea beneficia de pe urma scaderii dobanzilor la obligatiunile emise de trezoreriile statelor in curs de dezvoltare, ale caror cotatii s-au imbunatatit in acest an pe piata londoneza. Europa Centrala si de Est beneficiaza din plin de pe urma reducerii costurilor creditului.

Agentia de evaluare financiara Fitch a acordat luna trecuta ratingul "A" datoriei pe termen lung in moneda straina a Sloveniei, in timp ce datoria in moneda nationala a fost notata "AA".

Astfel, guvernul sloven ar putea obtine o dobanda de numai 6%, in conditiile in care economistii afirma ca economia Sloveniei este cea mai dezvoltata dintre economiile in tranzitie.

Spre deosebire de Slovenia, Romania nu a obtinut, in toamna anului trecut, decat dobanzi intre 11% si 12%, dar noile emisiuni ar putea obtine cotatii mai bune, deoarece agentiile de rating au revizuit perspectivele economiei romanesti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO