Business Internaţional

Ultimul bal al lui Trichet: mai mulţi bani pentru băncile europene pentru a preveni o criză de amploare

Ultimul bal al lui Trichet: mai mulţi bani pentru băncile europene pentru a preveni o criză de amploare

Foto AFP

Autor: Bogdan Cojocaru

07.10.2011, 00:05 292

Banca Centrală Europeană a menţinut ieri dobânda de politică monetară la 1,5% şi a reactivat două dintre cele mai încercate şi de încredere măsuri anticriză în efortul de a împiedica o criză de lichiditate pe piaţa interbancară care riscă să degenereze într-o criză a întregului sistem financiar.

Aceasta este însă ultima decizie legată de dobândă pe care instituţia o ia sub mandatul actualului preşedinte Jean-Claude Trichet, care la sfârşitul acestei luni va preda conducerea BCE italianului Mario Draghi, scrie MarketWatch.
Moştenirea fracezului Trichet va fi cu siguranţă determinată de ultimele capitole, încă nescrise, ale crizei datoriilor suverane din Europa în limitarea căreia el a avut o contribuţie de netăgăduit. BCE este singura instituţie europeană care a sărit în ajutorul Italiei şi Spaniei atunci când problemele economice şi financiare ale acestor ţări au fost penalizate de pieţe, iar costurile de finanţare au atins maxime istorice.
"Va fi cunoscut ca un manager de criză. Dacă a fost unul bun sau rău, doar viitorul o poate arăta", spune Michael Schubert, analist la Commerzbank.
Trichet a ieşit în evidenţă când BCE s-a arătat a fi prima bancă centrală importantă care a recunoscut gravitatea crizei sub-prime din SUA. În 2007, BCE a inundat cu lichidităţi sistemul bancar din zona euro şi a impus o distincţie strictă între politica monetară a băncii şi măsurile extraordinare anticriză.
Joi, Trichet a anunţat că BCE va reîncepe în noiembrie să cumpere obligaţiuni garantate emise de bănci şi va organiza operaţiuni de refinanţare pe termen mai lung, scrie The Wall Street Journal. Instituţia a mai recurs la aceste măsuri prima dată în 2009, după ce pieţele financiare au fost îngenunchiate de colapsul băncii americane Lehman Brothers.
BCE va cumpăra obligaţiuni de până la 40 de miliarde de euro emise de bănci. Achiziţiile vor fi făcute atât pe piaţa primară, cât şi pe cea secundară, iar programul s-ar putea încheia în octombrie 2012.
CE cere recapitalizarea coordonată a băncilor
Sprijinul BCE vine într-un moment în care tot multe voci subliniază necesitatea ca sistemul bancar al zonei euro să fie consolidat. În acest context Comisia Europeană a propus joi recapitalizarea coordonată a băncilor.
"Propunem statelor membre să ia măsuri coordonate de recapitalizare a băncilor, pentru a scăpa astfel de activele toxice din sistem", a declarat preşedintele CE Jose Manuel Barroso, potrivit Reuters.
Aceasta este cea mai explicită declaraţie făcută de un oficial european la nivel înalt privind măsurile coordonate necesare pentru a redobândi încrederea investitorilor în sectorul bancar european, afectat tot mai mult de spectrul unei expuneri excesive la criza datoriilor de stat.
De asemenea, liderii europeni încearcă să găsească modalităţi de a recapitaliza în mod coordonat băncile cu probleme din zona euro. La rândul ei, Autoritatea Bancară Europeană a anunţat că analizează rezistenţa rezervelor de capital ale băncilor în contextul "situaţiei actuale".
Guvernele sar să salveze Dexia, a cărei cădere ar putea adânci criza
Între timp, banca franco-belgiană Dexia, confruntată cu probleme financiare grave care ar putea pune pe foc întregul sistem financiar european, a anunţat că a început negocieri exclusive pentru vânzarea operaţiunilor din Luxembourg.
"Dexia confirmă intrarea în negocieri exclusive cu un grup internaţional de investitori în care statul Luxembourg va participa la înstrăinarea unităţii Dexia Banque Internationale à Luxembourg. Consiliul de directori al grupului Dexia va lua o decizie asupra ofertelor până la sfârşitul perioadei de exclusivitate", se arată într-un comunicat al băncii.
Guvernul Luxembourg-ului a confirmat că va deveni un acţionar minoritar al diviziei.
Guvernul belgian şi cel francez s-au concentrat miercuri pe planuri de a diviza Dexia. Belgia a avertizat însă Franţa că nu va suporta întreaga notă de plată pentru salvarea băncii.
Cu o expunere puternică la datoriile Greciei, Dexia s-a găsit în acestă săptămână sub presiuni enorme după ce statul elen a anunţat că va rata ţintele bugetare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO