Business Internaţional

Un milion de portughezi spun „NU“ austerităţii. Grecii aprobă economii de 9 mld. euro pentru a face pe plac Troicii

Un milion de portughezi spun „NU“ austerităţii. Grecii aprobă economii de 9 mld. euro pentru a face pe plac Troicii

Popularitatea guvernului din Portugalia a scăzut dramatic în sondajele de opinie, la cel mai redus nivel pentru această administraţie, după ce măsurile de austeritate au stârnit furia populaţiei. AFP/Mediafax Foto

Autor: Radu Bostan

21.09.2012, 00:04 577

Un milion de persoane au ieşit în stradă sâmbătă în Portugalia pentru a manifesta împotriva planurilor de economii ale guvernului, care includ majorarea contribuţiilor sociale plătite de angajaţi de la 11% la 18% şi reducerea celor plătite de angajatori de la 25% la 18%, scrie EUObserver.

De cealaltă parte a Europei, în Grecia, creditorii au aprobat reduceri de cheltuieli de 9,5 mld. euro, iar negocierile vor continua până când se ajunge la un consens asupra întregului pachet de austeritate de aproape 12 mld. euro, potrivit unui oficial al guvernului, citat de CNBC.

Guvernul Portugaliei se confruntă cu o amplă opoziţie populară faţă de măsurile de austeritate cerute de creditorii internaţionali ai ţării. Mărirea contribuţiilor sociale pentru angajaţi este doar una din măsurile prevăzute de noul pachet agreat cu Comisia Europeană (CE), Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) în schimbul căruia Portugalia ar primi încă un an pentru a-şi atinge ţintele de deficit. Această măsură ar echivala cu tăie­rea a câte unui salariu lunar de la fiecare angajat.

Socialiştii din opoziţie au avertizat joi că îşi vor retrage sprijinul pentru programul de bailout de 78 mld. euro şi vor vota împotriva proiectului de buget pentru anul viitor dacă guvernul nu renunţă la această măsură. Consensul total în favoarea bailout-ului a diferenţiat până acum Portugalia de alte ţări suferinde din zona euro, precum Grecia, scrie Thomson Reuters. În acelaşi timp, măririle de taxe şi tăierile de cheltuieli impuse prin pachetul de salvare au adus Portugalia în cea mai cruntă recesiune din anii 1970 şi au contribuit la creşterea ratei şomajului la peste 15%.

Preşedintele portughez Anibal Cavaco Silva a convocat o şedinţă a consiliului de stat pentru vineri, în încercarea de a găsi un compromis. Dacă blocajul continuă, miniştrii de finanţe din zona euro ar putea decide pe 8 octombrie să amâne plata următoarei tranşe din bailout.

Grecia, în schimb, se apropie de o înţelegere cu Troica cu privire la reducerile de cheltuieli necesare pentru a primi următoarea tranşă din pachetul de salvare, în valoare de 31 mld. euro. Planul include reduceri de salarii, pensii, ajutoare pentru dizabilităţi şi alte cheltuieli până la o valoare totală de 11,7 mld. euro.

Singura soluţie la criză este formarea "Statelor Unite ale Europei"

Europa trebuie să ţintească spre o combinaţie între uniunea monetară şi o uniune politică, astfel rezultând o monedă care să concureze cu cele ale Statelor Unite ale Americii, Marii Britanii şi Japoniei. Altfel, planul BCE de achiziţii de obligaţiuni nu va avea credibilitate, a declarat analistul Hans Redeker pentru CNBC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO