ZF Supliment EURO

Bogdan Deac, unul dintre cei mai importanţi şahişti români, a primit wildcard pentru etapa de la Bucureşti a circuitului mondial Grand Chess Tour

23.05.2024, 15:58 Autor: Miruna Diaconu

Bogdan Deac, unul dintre cei mai mari şahişti români, a primit un wildcard şi va concura şi anul acesta în etapa care va avea loc la Bucureşti a circuitului Grand Chess Tour. Odată cu privirea wildcard-ului, Bogdan Deac va participa pentru a patru oară la etapa de la Bucureşti a circuitului internaţional de şah.

Bogdan Deac (22 de ani) joacă şah de la vârsta de şapte ani, iar la 14 ani a fost selecţionat pentru prima dată în naţionala de şah a României. Tot atunci a devenit şi cel mai tânăr Mare Maestru internaţional la şah din lume, fiind considerat unul dintre cei mai tineri jucători din istorie care au făcut acest lucru. Deac este câştigător a numeroase competiţii naţionale şi internaţionale de şah, printre care şi al recentului turneu Reykjavik Open (martie 2024). În prezent, jucătorul român are un rating FIDE de 2.692 puncte şi ocupă locul 42 în clasamentul mondial.

Pentru etapa din Varşovia (Polonia), prima din cadrul circuitului GCT, care s-a desfăşurat în perioada 5-13 mai 2024, şi Kirill Shevchenko (locul 57 mondial) a primit wildcard pentru a concura sub steagul României.

„Am adunat cei mai buni jucători din lume, iar Grand Chess Tour reprezintă, anul acesta, o vitrină a experienţei acumulată de cei mai cunoscuţi Mari Maeştri şi, în acelaşi timp, va deschide noi etape pentru tinerii talentaţi. Suntem foarte mândri de modul în care se prefigurează ediţia acestui an”, a declarat Michael Khodarkovsky, Director Executiv al turneului Grand Chess Tour.

A două etapă a turneului Grand Chess Tour va fi organizată la Bucureşti, anume Superbet Chess Classic România, şi va avea loc în  perioada 26 iunie - 6 iulie.

Competiţiile Superbet Chess Classic România şi Superbet Rapid & Blitz Polonia 2024 sunt susţinute de Fundaţia Superbet.

„Încă din 2019, Fundaţia Superbet a devenit sponsor al turneului GCT şi a investit activ în dezvoltarea jucătorilor de şah talentaţi, pe plan intern şi internaţional. Continuăm să sprijinim acest circuit care aduce şahişti de talie mondială în Europa – la Varşovia, Bucureşti şi Zagreb – şi în 2024. Angajamentul de a promova acest sport al minţii este susţinut de credinţa noastră de a sprijini diversitatea, dezvoltarea şi promovarea implicării sociale în rândul persoanelor de toate vârstele şi din diferite medii”, a menţionat Augusta Dragic, Preşedinta Fundaţiei Superbet.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet