Business sportiv

Business sportiv. Cerere mai mare pentru cursurile de antrenori sportivi: Trendul în creştere este acum pe nataţie, după tenis. Cei mai mulţi au deja un job, dar vor venituri suplimentare ca antrenori

02.09.2022, 00:07 Autor: Mirabela Tiron

Tot mai multe anunţuri de angajare pentru antrenori de tenis, de înot dar şi pe alte sporturi sunt promovate de cluburile sportive private, dar şi pe site-urile de recrutare, semn că cererea pentru cursuri este în creştere la cluburile private.

„În sezonul de vară cererea pentru cursurile de înot este mare, toamna mai scade. Am angajat şi noi, avem acum 5 antrenori de înot, un băiat pompier şi  o fată studentă. Un antrenor de înot câştigă în funcţie de numărul de ore pe care le are, dar şi de experienţa lui, de la 15 lei pe oră câştigă un antrenor începător“, a spus pentru ZF Laurenţiu  Dumitraş, fondatorul şcolii de înot LCD Club şi fost sportiv de performaţă la polo şi înot. Peste 100 de copii vin la cursurile de iniţiere şi perfecţionare ale LCD Club în cele trei bazine, Steaua, Olimpia şi Alexandreea din Capitală.

Performanţa lui David Popovici la înot are un efect vizibil pentru cluburile private într-o cerere mai mare pentru cursuri de înot, ceea ce i-a determinat pe proprietarii de cluburi să facă angajări noi. Un fenomen similar a fost, de exemplu, şi cu tenisul, după rezultatele Simonei Halep, care au creat un apetit pentru acest sport. Aceste lucruri demonstrează faptul că un sport poate atrage din ce în ce mai mulţi adepţi, atât practicanţi, cât şi antrenori dacă există modele de urmat cu rezultate excepţionale precum Simona Halep şi David Popovici.

Datele de la Statistică arată că în România sunt 8.000 de antrenori sportivi, cei mai mulţi (3000) fiind antrenori de fotbal.  Oficialii Centrului Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor spun că dintre aceştia nu sunt toţi activi, numărul fiind mai mic în realitate.

„Cei mai mulţi care se înscriu la cursurile de antrenor au deja joburi şi vor să obţină un venit suplimentar ca antrenori sportivi. Avem 250-300 de cursanţi pe promoţie. Observăm că există  anumite trenduri. Când a câştigat Simona Halep s-au înscris mulţi la cursurile de tenis, acum trendul este pe nataţie. Pe arte marţiale cererea este constantă“, a spus pentru ZF Alexandru Culeva, inspector de specialitate din cadrul Centrului Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor, unitate subordonată Ministerului Tineretului şi Sportului.

Taxa de înscriere la cursul de antrenor sportiv (care durează doi ani) este de 250 de lei, iar anual taxa de participare se ridică la 400 de lei.

„Avem 70 de discipline sportive din care pot alege. Cele mai multe locuri  sunt la fotbal, tenis, înot. Acum, în septembrie, scoatem pentru prima serie 140 de locuri, iar pentru noiembrie cred că 100 de locuri. Se fac trei săptămâni de teorie şi cinci luni de practică“.

Sunt însă şi tineri care ies antrenori sportivi din cadrul facultăţii de sport.

Ofertele de joburi  ca antrenor de tenis de câmp promovează venituri cuprinse între 1.500 de lei şi 9.000 de lei, potrivit site-urilor de joburi.

„Pe timpul verii avem cerere pentru ore particulare copii şi adulţi. Preţul este de 100 de lei pe oră, facem cursurile pe terenurile Sportului Studeţesc din parcul Herăstrău. În timpul şcolii cererea este mai mică“, spune Andrei, instructor sportiv.

Infrastructura sportivă a  României mai are loc de dezvoltare, mai ales pentru sportul de performanţă, investiţiile de stat în baze sportive fiind minime în ultimii ani, iar salariile mici pe care le au antrenorii de sport din sistemul public îi determină să opteze pentru un al doilea loc de muncă, fie să aleagă mediul privat.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet