Business sportiv

Business sportiv. Costurile reduse şi capacitatea de dezvoltare a minţii fac din şah un sport accesibil tuturor. Augusta Dragic: „Este un sport incluziv. Beneficiile şahului au un impact pozitiv asupra dezvoltării academice, activităţilor profesionale şi relaţiilor personale“

26.05.2023, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Alina Negrean, mama lui Andrei Negrean, tânăr şahist: „Şahul te  disciplinează, îţi dă încredere în tine, îţi creşte capacitatea de concentrare şi atenţie, îţi dezvoltă răbdarea, gândirea logică şi spiritul competitiv“.

Simpla practicare a şahului implică doar achiziţia unei table de şah sau instalarea unei aplicaţii pe telefon, însă acest sport contribuie semnificativ la dezvoltarea abilităţilor cognitive, fiind un sport tot mai iubit în ultimii ani, mai ales în rândul copiilor.

Cu toate acestea, beneficiile şahului au efecte pozitive nu doar asupra dezvoltării abilităţilor cognitive, ci şi asupra activităţilor academice, profesionale sau personale, spune Augusta Dracic, preşedinte al Fundaţiei Superbet.

„Practicarea şahului de la o vârstă fragedă este importantă pentru dezvoltarea cognitivă şi dobândirea de abilităţi dincolo de tabla de şah. Şahul stimulează gândirea critică, planificarea strategică şi luarea deciziilor. Îmbunătăţeşte raţionamentul logic, rezolvarea problemelor, concentrarea şi păstrarea memoriei. Aceste beneficii au un impact pozitiv asupra dezvoltării academice, activităţilor profesionale şi relaţiilor personale“, spune Augusta Dragic.

Organizarea unei etape a Grand Chess Tour la Bucureşti, un Champions League al şahului, unde anual vin unii dintre cei mai mari jucători mondiali ai acestui sport în Capitala României, a contribuit la creşterea popularităţii acestui sport.

Modul în care se joacă şahul oferă anumite beneficii ce au un impact asupra jucătorului pe termen lung. Analizarea poziţiilor în joc, evaluarea opţiunilor şi luarea unor decizii strategice într-un termen scurt contribuie la îmbunătăţirea raţionamentului logic, dar şi la abilităţile de rezolvare a problemelor. Totodată, jocul de şah îmbunătăţeşte concentrarea, răbdarea, rezistenţa şi disciplina, mai spune Augusta Dragic.

Pe lângă beneficiile menţionate mai sus, Andrei Negrean, un tânăr şahist în vârstă de 10 ani, adaugă şi lecţia pe care el a învăţat-o în acest sport, anume de a nu renunţa niciodată. „Complexitatea jocului îmi place cel mai mult. Deşi poate părea foarte simplu să muţi nişte piese pe o tablă, de fapt, totul este foarte greu. Principala lecţie învăţată a fost ca niciodată să nu renunţ indiferent de cât îmi este de greu. Chiar dacă am avut partide grele unde eram pierdut, am avut încredere în mine şi am luptat până la capăt“, spune Andrei Negrean.

El a început să joace şah la vârsta de 5 ani, iar anul trecut a câştigat medalia de aur la blitz şi medalia de argint la şah rapid la Campionatele Mondiale de Şah Rapid şi Blitz, din Rhodos. La Campionatele  Europene de la Salonic a câştigat medalia de aur atât la blitz, cât şi la şah rapid.

Din postura de părinte, Alina Negrean, mama lui Andrei Negrean, spune că şahul l-a disciplinat şi i-a dat încredere, însă admite că acest sport i-a crescut capacitatea de concentrare şi atenţia. „Îţi dezvoltă răbdarea, gândirea logică şi spiritul competitiv“, subliniază ea.

Cu toate că şahul este un sport ieftin când vine vorba de jucătorii amatori, Alina Negrean spune că  pentru cei care îşi doresc să facă performanţă, costurile sunt foarte mari.

„Pentru un copil care doreşte să facă performanţă, aşa cum îşi doreşte şi Andrei,  practicarea acestui sport este extrem de costisitoare. Pentru deplasări la turnee, taxe de participare, cantonamente, antrenamente, materiale specifice, adică cărţi de şah, aplicaţii online şi altele, costurile sunt extrem de ridicate, de ordinul miilor de euro pe an“, explică Alina Negrean.

Spre deosebire de alte sporturi, şahul nu ţine cont de vârstă, înălţime, greutate, forţă, gen, origine, ceea ce îl face accesibil unei mese de oameni foarte mare. Cu toate acestea, pentru a ajunge la performanţă e nevoie atât de talent, cât şi de muncă asiduă, este de părere Augusta Dragic.

„În timp ce unii indivizi pot avea abilităţi înnăscute care le oferă un avantaj iniţial, perseverenţa, practica,învăţarea continuă sunt cele care modelează cu adevărat abilităţile unui jucător şi-l duc la performanţă. Chiar şi cei mai talentaţi jucători trebuie să investească timp şi efort substanţial pentru a-şi perfecţiona abilităţile“, spune ea.

Fundaţia Superbet este sponsorul oficial al Federaţiei Române de Şah începând din 2019.

Federaţia de Şah a reuşit să aducă acest sport mai aproape de copii prin introducerea unui curs opţional de şah în şcoli numit Educaţie prin Şah, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei.

Acest proiect, lansat de Federaţia de Şah, îşi propune predarea şahului elevilor de clasele a III-a şi a IV-a din şcolile publice din România. Proiectul are trei etape, printre care se numără formarea profesorilor, oferirea şahului ca studiu opţional şi organizarea de evenimente de şah.

Federaţia Naţională de şah se află în top trei cele mai mari federaţii sportive după numărul de sportivi, adunând 18.000 de sportivi legitimaţi.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet