Business sportiv

Business sportiv. Imobiliarele, sectorul preferat de sportivi pentru investiţii. Banii câştigaţi din sport merg în clădiri rezidenţiale sau în unităţi de cazare. Care sunt proiectele unde au investit Elisabeta Lipă, Simona Halep, Radu Drăguşin, Ciprian Marica, Ioan Andone, Ciprian Tătăruşanu

19.04.2024, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Elisabeta Lipă, multiplă campioană olimpică şi preşedinta Federaţiei Române de Canotaj, este cel mai recent exemplu de sportiv care investeşte în imobiliare. Alături de omul de afaceri Ion Crăciunescu, fondatorul IBB Holding, Elisabeta Lipă a investit în ansamblul rezidenţial iResidence din Voluntari.

Unii dintre cei mai mari sportivi din România, care încă activează sau care s-au retras, au ales să îşi plaseze o parte din banii câştigaţi de-a lungul carierei în dezvoltările imobiliare, de altfel un sector preferat de sportivi când vine vorba de investiţii.

Cel mai recent exemplu este al Elisabetei Lipă, multiplă campioană olimpică şi preşedinta Federaţiei Române de Canotaj, care a făcut primii paşi în imobiliare, dezvoltând alături de omul de afaceri Ion Crăciunescu, fondatorul IBB Holding, ansamblul rezidenţial iResidence din Voluntari, aflat lângă Pipera Plaza. Preşedinta Federaţiei Române de Canotaj este acţionar minoritar în proiectul iResidence. Proiectul are o valoare de piaţă de 160 mil. euro a cărui investiţie se apropie de această sumă.

Ca fostă sportivă şi om de sport, Elisabeta Lipă şi-a lăsat amprenta asupra acestui proiect imobiliar, care va avea şi o componentă dedicată activităţilor fizice. Complexul va avea o piscină semiolimpică, sală de fitness şi vor exista antrenori de înot. Elisabeta Lipă a spus că se va ocupa personal de zona de sport din complex.

Un alt exemplu de mare sportiv care a investit în imobiliare este Simona Halep, care a făcut primii paşi în această direcţie în urmă cu câţiva ani, când a investit într-un aparthotel în Mamaia Nord, dedicat închirierilor de scurtă durată. De asemenea, Simona Halep a cumpărat şi un hotel în Poiana Braşov. Pe lângă acestea, ea deţine mai multe proprietăţi de lux din Bucureşti.

Radu Drăguşin, unul dintre cei mai valoroşi fotbalişti români care joacă la Tottehnham, a investit într-un proiect imobiliar rezidenţial dezvoltat în zona Colentina din Bucureşti. Proiectul imobiliar se numeşte Quartier Azuga, iar Radu Drăguşin deţine 5,5% din acţiunile companiei care dezvoltă complexul, potrivit platformei Termene.ro.

Ciprian Marica, fostul atacant al naţionalei de fotbal şi, în prezent, finanţator al echipei de fotbal Farul Constanţa, a investit în mai multe proiecte imobiliare, care reprezintă o sursă importantă de venit pentru fostul fotbalist. Printre aceste proiecte se numără şi un complex rezidenţial în care Marica a invesit împreună cu Ioan Andone, antrenor român de fotbal.

Portarul Ciprian Tătăruşanu investeşte în imobiliare în Mogoşoaia, prin compania Grand Estate Development, unde deţine pachetul majoritar de acţiuni (75%) şi a investit alături de fratele său, Marian Tătăruşanu, care, la rândul său este acţionar în firme din domeniul imobiliarelor ca Alto Estate Group şi Estate Market Invest.

Totuşi, cel mai mare investitor in imobiliare care a urmat o carieră sportivă în trecut este Ion Ţiriac, care a investit în mai multe proiecte imobiliare prin compania Ţiriac Imobiliare. Poate unul dintre cele mai cunoscute proiecte imobiliare are sale este Stejarii Collection, care numără 198 de apartamente, situat în mijlocul pădurii Băneasa, în apropierea căruia se află şi Stejarii Country Club, un complex sportiv şi de wellness, dezvoltat tot de omul de afaceri.

Un al investitor în imobiliare care a fost unul dintre cei mai mari sportivi ai României este Gheorghe Hagi, care deţine hotelul Iaki din Mamaia. Hotelul a fost deschis în anul 2002 şi este unul dintre cele mai populare hoteluri de pe litoralul românesc.

Sectorul imobiliarelor pare cel mai atractiv pentru sportivii care au câştigat bani de-a lungul carierei lor în sport, însă există şi multe alte exemple de sportivi care au ales să investească în alte domenii. Mulţi dintre foştii sportivi şi-au continuat cariera în sport, investind în cluburi sportive sau şi-au deschis propriile academii prin care antrenează şi ajută la dezvoltarea tinerei generaţii în sport.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet