Business sportiv

Business sportiv. Nodirbek Abdusattorov, mare maestru de şah uzbec: Şahul m-a ajutat să privesc lucrurile în mod diferit în viaţă. Deciziile ar trebui luate după o analiză atentă a consecinţelor lor, iar şahul te ajută să iei decizii mai mature în viaţă

26.04.2024, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

Nodirbek Abdusattorov, 19 ani, joacă şah de la vârsta de patru ani şi a reuşit să se califice la titlul de mare maestru la vârsta de 13 ani. El va participa anul acesta la Grand Chess Tour.

Nodirbek Abdusattorov, 19 ani, mare maestru de şah uzbec, este de părere că şahul ajută oamenii să ia decizii mai mature în viaţă, ca urmare a abilităţilor pe care acest sport le cultivă. Şahul contribuie la dezvoltarea gândirii analitice, ceea ce poate avea beneficii şi în viaţa de zi cu zi.

„Copiii dezvoltă gândirea critică prin şah. Când joacă şah şi analizează jocul după aceea, pot vedea greşelile pe care le-au făcut şi pot învăţa din ele. În viaţă, poţi folosi asta pentru a realiza consecinţele deciziilor tale, astfel încât să-ţi dezvolţi abilitatea de a vedea mai departe. Şahul mi-a ajutat enorm în viziunea asupra vieţii. Am început să privesc multe lucruri în moduri diferite. Consider că deciziile ar trebui luate după o analiză atentă a consecinţelor lor, iar şahul te ajută să iei decizii mai mature în viaţă“, spune Nodirbek Abdusattorov.

El consideră că statele şi companiile ar trebui să investească mai mult în şah, iar practicarea acestui sport de un număr cât mai mare de copii ar putea ajuta atât la dezvoltarea tinerilor, cât şi creşterea popularităţii acestui sport.

„Dacă începi să joci şah, chiar dacă nu câştigi neapărat premii uriaşe, te vei dezvolta ca persoană, ceea ce este nepreţuit. Este important dacă guvernele şi companiile investesc în şah, care va genera profit mai devreme sau mai târziu“, spune el.

Nodirbek Abdusattorov a început să joace şah la vârsta de patru ani, când tatăl său i-a adus o tablă de şah şi l-a învăţat să joace. Tatăl său a observat că Nodirbek Abdusattorov avea un talent la acest sport şi a decis să îl ducă la un antrenor care să îl ajute.

„Prima mea realizare semnificativă a venit în 2011, când aveam 7 ani. Am fost la un campionat asiatic şi am jucat la categoria sub 8 ani, obţinând medalii de bronz şi argint la rapid şi blitz. După aceea, am început să mă pregătesc pentru un campionat mondial în 2012 şi am câştigat, ceea ce a fost un pas semnificativ înainte pentru mine. A fost prima realizare de acest gen pentru un copil din ţara mea la acea vreme. Oamenii din Uzbekistan au început să urmărească îndeaproape şahul şi să mă susţină. Datorită acestui sprijin, am devenit mare maestru de şah în 2017, al doilea cel mai tânăr la acea vreme“, spune el.

Nodirbek Abdusattorov va participa anul acesta la Grand Chess Tour. Una dintre etapele turneului va fi organizată la Bucureşti, anume Superbet Chess Classic România, care este a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour, şi va avea loc în  perioada 26 iunie - 6 iulie.

El le recomandă celor care doresc să se apuce se şah să exerseze cât mai mult, atât pe platformele online de şah, dar şi să se apeleze la un antrenor.

„Dacă eşti un jucător tânăr, trebuie să petreci cel puţin 4-5 ore pe zi jucând şah. Dacă vrei să joci şah doar pentru tine, ca hobby, este un lucru foarte bun şi acesta. Poate ajuta să vă îmbunătăţiţi procesul de gândire şi să vă deschideţi noi moduri de gândire. Veţi privi unele lucruri în moduri diferite, aşa că este foarte util“, mai spune el.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet