Business sportiv

Business sportiv. Organizaţia Europeană de Sport: Promovarea sportului poate fi făcută prin a oferi copiilor şi tinerilor posibilitatea să încerce diferite sporturi în şcoală. Aproape toţi copiii vor găsi un sport care să le placă

08.09.2023, 00:06 Autor: Miruna Diaconu

ENGSO este o organizaţie la nivel european, din care fac parte asociaţii sportive din mai multe ţări, însă România nu are niciun membru.

România are printre cele mai mici rate din Europa ale populaţiei care practică sport sau activităţi fizice în mod constant, iar statul are prea puţine, de altfel insuficiente, politici pentru promovarea mişcării în rândul populaţiei. ENGSO (Organizaţia Non-guvernamentală Europeană de Sport), care se ocupă cu promovarea sportului în rândul oamenilor prin diferite proiecte, spune că toată societatea ar trebui să se implice pentru a oferi posibilitatea practicării sportului, iar pe lângă multe iniţiative, statul ar trebui să ofere posibilitatea copiilor şi tinerilor să facă cât mai mult sport.

„Sportul nu înseamnă doar medalii olimpice. Este mai mult despre a face oamenii să fie activi şi să investească în sănătatea lor. Activitatea fizică este cu adevărat importantă şi contribuie la societate în atât de multe moduri pozitive. Cluburile sportive sunt cruciale în activitatea de dezvoltare a sportului de bază. O activitate eficientă este de a oferi copiilor şi tinerilor posibilitatea să încerce diferite sporturi în şcoală sau împreună. Aproape toţi copiii vor găsi un sport care să le placă, dar societatea este cea care trebuie să le ofere posibilitatea de a-şi găsi sportul potrivit“, spune pentru ZF Marie Denitton, office director la ENGSO.

Este crucial, adaugă ea, ca guvernul şi structurile acestuia să investească în sport şi să creeze cadrul potrivit pentru ca un număr tot mai mare de oameni să practice activităţi fizice. Este nevoie de o infrastructură bine dezvoltată, dar şi accesibilă oamenilor, cât şi de o stimulare a cluburilor sportive pentru a creşte şi a se dezvolta.

Încă de anul trecut, Ministerul Sportului, instituţie devenită între timp Agenţia Naţională pentru Sport, a demarat un proiect numit Hercules, care presupune punerea la dispoziţie a copiilor, în vacanţele şcolare, a unor cursuri gratuite pe diferite discipline sportive, copiii având astfel posibilitatea să încerce unul sau mai multe sporturi.

Problema principală pe plan local atunci când vine vorba de activităţile sportive este lipsa infrastructurii, dar şi costurile ridicate pentru practicarea sportului.

„Costul este crucial, sportul trebuie să fie gratuit sau să aibă un cost foarte mic. Sportul nu trebuie să fie întotdeauna organizat, un grup de părinţi care fac o plimbare rapidă în timp ce copiii lor joacă fotbal este şi o activitate fizică şi ceva care va contribui la sănătatea părinţilor. Sportul ar trebui să fie oferit tuturor,  indiferent de vârstă, dizabilitate, etnie, orientare sexuală sau gen. Nu toată lumea vrea să concureze, unii vor doar să o facă sport pentru că este atât de distractiv şi se simt bine, iar noi trebuie să le oferim această posibilitate“, explică ea.

Când vine vorba de sport, oamenii se gândesc prima dată la sport de performanţă, care reuşeşte să se promoveze singur prin intermediul diferitelor canale. Cel mai popular sport din România, cât şi din Europa, este fotbalul, care nu mai are nevoie de promovare, orice competiţie de fotbal atrage privirile fără prea mult efort de promovare. Marie Denitton este de părere că toate eforturile de promovare ar trebui să fie îndreptate către sportul de masă.

„Sportul de performanţă primeşte multă atenţie, se promovează. Promovarea sportului de bază necesită adesea ceva mai mult. Trebuie să-i faceţi pe politicieni şi pe cetăţeni să înţeleagă valoarea sportului şi a activităţii fizice. Este importantă investiţia nu numai în sportivii olimpici, ci şi în oameni în general. Să le fie oferită posibilitatea de a practica sport, de a fi mai sănătoşi, de a se simţi mai bine şi să se creeze o nouă reţea socială prin sport. Aceasta este una dintre cele mai mari investiţii pe care politicienii o pot face pentru poporul lor“, mai spune ea.

ENGSO este o organizaţie la nivel european, din care fac parte asociaţii sportive din mai multe ţări, însă România nu are niciun membru. Marie Denitton spune că organizaţia nu a primit nicio solicitare din partea unei entităţi sportive din România.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet