Business sportiv

Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Irina Matei: Sportul m-a ajutat să mă dezvolt fizic armonios şi să am o anumită disciplină

29.07.2022, 00:05

Irina Matei are 9 ani şi a pus pentru prima dată mâna pe sabie la 8 ani. După un an de practică, Irina s-a clasat pe locul al 15-lea la Campionatul Naţional de sabie U9 de anul acesta, iar acest lucru i-a întărit dorinţa de a deveni o campioană în scrimă.

 

1 Cum ai început să practici acest sport?

Când eram mai mică, pe la 5 ani, am fost cu tatăl meu la un concurs de scrimă pentru copii şi mi-a plăcut foarte mult acest sport. Le-am spus părinţilor că îmi doresc să fiu şi eu acolo pe planşe ca fetiţele acelea şi ei mi-au spus că sunt prea mică pentru scrimă, că trebuie să mai cresc. Cu puţin timp înainte să împlinesc 8 ani, mi-au făcut o surpriză şi m-au dus la un antrenament de scrimă, să văd dacă îmi place. De cum am pus prima oară mâna pe sabie, am simţit că este sportul perfect pentru mine.

 

2. Ce îţi place cel mai mult la scrimă?

Ce îmi place cel mai mult este că fiecare asalt este diferit, trebuie să anticipezi mişcarea adversarului pentru a te apăra sau să îţi surprinzi adversarul cu un atac rapid. Dacă la început mă bucuram de fiecare tuşă câştigată împotriva unui coleg, acum am ajuns să mă lupt de la egal la egal şi cu colegii mei mai mari şi mai experimentaţi.

 

3. De la ce vârstă ai început să practici scrimă?

La 8 ani am început antrenamentele la scrimă, întâi ca o joacă şi apoi din ce în ce mai serios.  Miruna Diaconu

 

4. La ce club practici acest sport?

Practic scrimă (sabie), la Academia de Scrimă, cu domnul antrenor Emil Oancea.

 

5. Cine te-a susţinut cel mai mult în acest sport?

Părinţii mă susţin să pot practica acest sport, fără ajutorul lor nu aş putea ajunge la antrenamente.

 

6. Care sunt costurile lunare pentru practicarea scrimei? Este scump acest sport?

Costurile lunare sunt în jur de 600 de lei, abonametul lunar şi câteva lecţii individuale. Echipamentul este destul de scump, în jur de 1.000 euro, dar dacă ai grijă de el, îl poţi folosi o perioadă mai mare de timp, măcar un an.

 

7. Cum arată o zi din viaţa ta de sportiv?

O zi din viaţa mea de sportiv: dimineaţa am şcoală, la ora 12 ajung acasă să iau o gustare rapidă şi să mă schimb în hainele de sport; la ora 13 ajung la bazin pentru două ore de înot, iar de la orele 16:00-17:00,  în funcţie daca am sau nu lecţie individuală, încep antrenamentul de scrimă. Seara mănânc ceva consistent după efortul susţinut din timpul zilei şi îmi pregătesc lecţiile pentru a doua zi.

 

8. Cine te sprijină financiar?

Familia mă susţine financiar cu tot ce am nevoie pentru scrimă: antrenamente, echipamente, cantonamete şi orice alte cheltuieli ar mai apărea.

 

9. Cât de dificil este parcursul tău în acest sport?

Până acum nu am avut momente dificile, au fost zile în care m-am simţit foarte obosită, poate, dar după ce intri în atmosfera de antrenament uiţi că eşti obosit şi te întreci cu colegii la diverse ştafete sau tragi asalturi cu colegii şi nici nu simţi când a trecut timpul.

 

 10.  Cât de mult te-a ajutat sportul până acum?

Sportul m-a ajutat să mă dezvolt fizic armonios şi să am o anumită disciplină, care mă ajută atât în viaţa de sportiv, cat şi la şcoală sau acasă.

 

11. Care este sportivul tău preferat?

Am doi sportivi preferaţi: unul este Ana Maria Brânză, o scrimeră excepţională, de care noi toţi ar trebui să fim mândri şi să învăţăm cât mai multe lucruri de la ea, iar cel de-al doilea este David Popovici, care pentru mine este un model prin modul cum reuşeşte să  facă faţă atât la şcoală, cât şi la antrenamente, să aibă o alimentaţie sănătoasă şi, în general, să fie aşa cum ar trebui să fie un sportiv, indiferent ce sport ar practica.

 

12. Care sunt obiectivele tale? Ce titluri îţi doreşti să obţii?

Îmi doresc să mă pregatesc cât mai bine, să învăţ cât mai multe de la domnul antrenor şi să ajung pe podium la următoarele concursuri la care voi participa. Sunt ambiţioasă, atentă şi rapidă şi sunt sigură că dacă muncesc şi mă antrenez ca până acum, în curând rezultate frumoase vor apărea.

 

13. Ce premii/titluri ai câştigat până acum?

Sunt încă la început de drum, dar am reuşit să mă clasez pe locul 15 la Campionatul Naţional de sabie U9 anul acesta. Este prima mea participare la un astfel de concurs şi sunt foarte mândră de ce am reuşit, am fost la o tuşe distanţă de o clasare în primii 8.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet