Business sportiv

Business sportiv. Pickleball-ul, un sport tânăr pe plan local, începe să câştige tot mai mult teren. FZN Arena: „Este un sport ce poate fi jucat de persoane de aproape toate vârstele, este uşor de învăţat şi costurile sunt mai scăzute faţă de alte sporturi“

07.07.2023, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

Pickleball a devenit un sport tot mai popular în SUA, însă în România a apărut abia în 2018-2019, când au fost amenajate câteva terenuri de pickleball în Constanţa, însă încep să apară cluburi care să investească exclusiv într-un astfel de teren, investiţia se ridică la circa 10.000 de euro.

Pickleball-ul devine tot mai interesant pentru cluburile sportive locale, dar şi pentru oamenii care doresc să îl practice, chiar dacă acest sport a apărut în România doar cu câţiva ani în urmă. Pickleball-ul combină elementele din tenis de câmp, tenis de masă şi badminton, poate fi practicat de persoanele de aproape toate vârstele, iar costurile sunt mai scăzute faţă de alte sporturi.

„Cel mai important aspect legat de pickleball este că poate fi jucat de persoane de aproape toate vârstele, deoarece este uşor de învăţat şi are un impact scăzut asupra articulaţiilor şi ligamentelor. De asemenea, datorită dimensiunilor reduse ale terenului, nu este necesară o condiţie fizică crescută, iar ca şi costuri ale echipamentului, paletă şi mingi, acestea sunt mai mici în comparaţie cu cele din tenis“, spune Mircea Spoiala, manager al FZN Arena, un club sportiv din Iaşi unde există terenuri de padel, pickleball, teqball.

Pickleball-ul a devenit un sport tot mai popular în rândul americanilor, însă în România a ajuns abia în 2018-2019. Cu toate acestea, cluburile spor­tive încep să investească în terenuri des­tinate acestui sport. În ultimele trei luni, la FZN Arena au jucat circa 70 de persoane pickleball. „Având în vedere că avem doar trei luni de când am deschis complexul, cererea evoluează destul de încet, dar ne bucură faptul că toţi cei care ne calcă pragul revin, aducând şi alţi prieteni cu ei. Prin urmare, cerere există şi este în continuă creştere. Vedem aceste lucruri prin faptul că în fiecare săptămână apar oameni noi care rezervă terenul“, precizează Mircea Spoiala.

Cu toate acestea, înainte de a demara acest pro­iect, antreprenorul a realizat un sondaj la care au răs­puns 1.000 de persoane în legătură cu ame­na­ja­rea unui astfel de complex în Iaşi, iar 90% din­tre aceştia au răspuns că sunt interesaţi să prac­tice sporturile pe care le are clubul dispo­ni­bi­l­e.

Investiţia într-un teren de pickleball este între 7.000 şi 10.000 euro, în funcţie de suprafaţa aleasă şi de tipul de amenajare. Amenajarea complexului a început în luna octombrie a anului trecut, însă clubul a fost deschis la începutul lunii aprilie a acestui an.

„Am ales să investim într-un complex sportiv de tip fusion deoarece ne-am dorit să venim cu ceva nou pe piaţa din România, să avem un diferenţiator clar stabilit raportându-ne la concurenţă. În România, în proporţie de 80-90% din businessurile sportive constau în terenuri de mini-fotbal, terenuri de tenis şi săli de fitness, iar pe alocuri mai găsim şi terenuri de badminton, baschet“, mai spune el.

Pickleball se poate juca la dublu sau individual pe un teren similar cu cel de badminton ca dimensiuni, având însă marcajul similar cu cel din tenis, unde există o zonă de serviciu, dar şi o zonă specifică numită non-volley zone, în care este interzisă lovirea mingii din aer.

„Serviciul se efectuează în diagonală şi se va servi întotdeauna din mână, de sub talie, mingea nu se bate ca la padel şi nici nu se aruncă în aer ca la tenis, către careul de serviciu advers. Se joacă până la un punctaj de 11, 15 sau 21 şi se începe a se servi din partea dreaptă. Echipa care a câştigat va continua cu serviciul în partea stângă şi tot aşa până se pierde serva. Punctele se pot câştiga doar pe serviciul propriu. Mai exact, dacă echipa care serveşte pierde punctul, scorul rămâne cel de dinaintea efectuării ultimei serve, însă serviciul se mută la echipa adversă, care poate începe să câştige puncte“, explică el.

Primele terenuri de pickleball din România au fost amenajate la Constanţa de Eden Lica, antrenor şi jucător de pickleball în cele mai mari turnee din SUA. Istoria acestui sport a început încă din 1965, când un parlamentar american pe nume Joel Pritchard şi prietenul său Bill Bell au dori să joace badminton cu copiii, dar în lipsa unui echipament s-au folosit de palete de tenis de masă şi o minge cu găuri. Ulterior, au continuat să joace astfel şi au început să creioneze câteva reguli, care aveau la bază regulamentul de badminton, iar în 1967 a fost amenajat şi primul teren de pickleball. Înter 1972 şi 1978 s-au format şi primele asociaţii care au avut ca scop promovarea acestui sport, ulterior au apărut şi pionerii acestui sport, care au organizat diferite turnee. Pickleball are în prezent şi o federaţie internaţională, dar şi un număr impresionant de oameni care au jucat cel puţin o dată acest sport, de circa 9 mil de persoane. În Europa, acest sport a devenit tot mai popular în ţări precum Franţa, Italia sau Germania.

 

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet