Business sportiv

Business sportiv. Sportivii nu au bani ca să îşi construiască o echipă care să le asigure obţinerea finanţărilor, iar companiile înţeleg prea puţin importanţa sprijinirii sportului. Sports Business Academy: „Faptul că eşti performer în sport nu este de ajuns de foarte mult timp“

23.06.2023, 00:07 Autor: Miruna Diaconu

Cele mai importante criterii la care se uită companiile când vine vorba de asocierea cu un sportiv sunt notorietatea, poziţionarea în mentalul colectiv, elementele comune cu brandul cu care se asociază şi succesul acestuia.

Tot mai mulţi sportivi de performanţă ridică problema finanţărilor, banii de la stat sunt insuficienţi, iar companiile private investesc prea puţin în sport. Cu toate acestea, specialiştii în marketing sportiv sunt de părere că lipsa unei strategii clare şi a unei educaţii în această zonă este principalul motiv pentru care sportivii nu reuşesc să convingă companiile să îi sponsorizeze.

„Sportivii români nu reuşesc să atragă finanţări, în principal, din lipsa unei strategii clare în acest sens, dar şi a unei echipe dedicate, doar faptul că eşti un performer în sport nu mai este de ajuns de foarte mult timp. Sunt foarte puţini sportivi care şi-au creat o strategie în zona de comunicare, nu mai vorbim de o prezentare profesionistă. Majoritatea interacţionează cu companiile aleatoriu, folosind mai mult un mesaj de ajutor decât de un plan integrat care să aibă la bază valori comune“, spune Cristian Gheorge, fondator al Sports Business Academy, academie de business sportiv, fiind concentrată pe management şi marketing sportiv, comunicare, drept sportiv, sponsorship şi psihologie sportivă.

Pe lângă o lipsă a unei educaţii în acest sens, sportivii înţeleg cu greu importanţa formării unei echipe care să îi ajute pe toate celelalte planuri de care au nevoie pentru a creşte. Cu toate acestea, ca într-un cerc vicios, sportivii nu au bani ca să îşi construiască o echipă care să le asigure obţinerea finanţărilor.

„Sportivii noştri nu au fost niciodată într-o situaţie de preaplin financiar, pentru că nu au fost şi nu sunt răsplătiţi de statul român la adevărata lor valoare şi atunci poate le este dificil să plătească specialişti. Dar ca să faci bani trebuie să plăteşti bani şi e nevoie să laşi nişte oameni care s-au pregătit în profesia asta de reprezentare sau de strategie, poziţionare, branding personal, co-interesare parteneri şi parteneriate să se ocupe de asta. Sportivii au fost ocupaţi să facă sport şi şi-au investit toată energia acolo, nu au avut când să îşi dezvolte skill-uri de vânzări, PR sau sponsorship. Sportivii fie nu au fonduri, fie nu au încrederea de a plăti un profesionist pentru reprezentare sau consultanţă în zona asta“, spune Raluca Mihăilă, events manager, Adrenallina Media Experience, o agenţie de comunicare concentrată pe zona sportivă.

Sportivii români se concentrează foarte mult pe ceea ce înseamnă rezultatele în sport, neglijând celelalte aspecte ce ţin de formarea unui brand personal, de marketing, comunicare, strategie de business, cât şi un plan concret despre ce vor face după încheierea carierei sportive. Statul se implică prea puţin spre deloc în sprijinul sportivilor în această direcţie, iar piaţa duce lipsă de specialişti în acest domeniu.

„Nu este de menajat nici lipsa de apropiere şi înţelegere a zonei de business pentru sport, educaţie şi cultură. Foarte puţini oameni de marketing şi-au extins zona de competenţă dorind să înţeleagă de ce sportul este un pivot de comunicare extrem de important în apropierea de publicul ţintă, aşa cum folosim exemplele unor performeri ca Messi sau Ronaldo“, explică Cristian Gheorghe.

Problema lipsa educaţiei, este de părere Roxana Lupu, business development manager la Adrenallina Media Experience, ar putea fi uşor rezolvată prin urmarea câtorva cursuri, cel puţin pentru crearea unei baze şi pentru a înţelege cât de importante sunt aceste aspecte.

„Sunt disponibile în piaţă suficiente traininguri şi cursuri în zona de sales, comunicare, sponsorship, branding personal şi cred că e nevoie doar de deschidere pentru a participa şi pentru a prinde câteva noţiuni. Până la urmă trăim în secolul self made, oricine poate deveni orice îşi propune. Şi sportivii pot face asta, doar că cere timp, energie, deschidere şi bani, căci costă şi cursurile acestea“, spune Roxana Lupu.

Cei trei sunt de părere că rezultatele sportivilor nu sunt suficiente pentru a convinge o companie să intre într-un parteneriat, iar a cere ajutor financiar, fără un plan şi o strategie cu privire la beneficiile companiei, nu ar asigura deloc finanţarea.

Cele mai importante criterii la care se uită companiile când vine vorba de asocierea cu un sportiv sunt notorietatea, poziţionarea în mentalul colectiv, elementele comune cu brandul cu care se asociază şi succesul acestuia.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet