Business sportiv

Business sportiv. Unu din zece locuitori ai Bucureştiului este foarte mulţumit de infrastructura sportivă existentă în oraş

14.10.2022, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ Cu toate că gradul de satisfacţie al locuitorilor din Bucureşti este atât de scăzut, infrastructura sportivă din Capitală este cea mai dezvoltată din ţară.

Doar 9,8% din locuitorii Bucureştiului se declară foarte mulţumiţi de infrastructura sportivă existentă în oraş, conform unui sondaj realizat de Eurostat în 2019. Gradul de satisfacţie cu privire la infrastructura sportivă din oraş este unul dintre cele mai mici dintre capitalele europene.

Cu toate că gradul de satisfacţie al locuitorilor din Bucureşti este atât de scăzut, infrastructura sportivă din Capitală este cea mai dezvoltată din ţară, fiind şi cel mai mare centru urban. În Bucureşti există câteva baze sportive care se pot ridica la standardele europene de cum ar trebui să arate un centru sportiv orientat către nevoile sportivilor, însă astfel de cazuri sunt puţine.

Praga, Viena şi Bruxelles au printre cele mai mari rate de satisfacţie din Europa. Aproape o treime din locuitorii capitalei Cehiei se declară foarte mulţumiţi când vine vorba de infrastructura sportivă din oraş, pe când Viena are o rată de 23%, iar Bruxelles-ul de 16,8%, conform sondajului realizat de Eurostat. Miruna Diaconu

Capitala Germaniei are doar 11,8% din locuitori care se declară foarte mulţumiţi cu infrastructura sportivă din ora, pe când Parisul şi Roma au un procent de 15,2%, respectiv 12,3%.

Infrastructura sportivă locală este slab dezvoltată, cu puţine baze sportive la standarde înalte, iar oraşele mici şi zonele rurale nici nu dispun de astfel de facilităţi sportive. România nu are o strategie naţională de dezvoltare şi promovare a sportului, iar diferenţele sunt foarte mari între zonele urbane şi cele rurale.

Centrele urbane, unde se investeşte, au o infrastructură sportivă dezvoltată, însă oraşele mici şi comunele sunt neglijate şi stau la mâna autorităţilor locale, care înţeleg sau nu importanţa sportului pentru dezvoltarea copiilor.

Investiţiile mici şi lipsa unei strategii a promovării sportului se văd în cifre. Peste jumătate dintre români nu au practicat niciodată activităţi fizice şi mai puţin de două persoane din zece practică un sport în mod regulat.

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet