♦ Adelina Badara practică skeletonul de la vârsta de 13 ani, iar astăzi deţine titlul de vicecampioană naţională la skeleton starturi juniori şi a ocupat al cincilea loc la concursul preolimpic din Coreea de Sud.
1. Cum ai început să practici acest sport? La ce vârstă te-ai apucat?
Am început să practic acest sport la vârsta de 13 ani, la propunerea domnului antrenor Scurtu Dan.
2. Ce te-a atras cel mai mult la acest sport?
Cel mai mult la această disciplină m-a atras provocarea acestui sport de iarnă plin de adrenalină. Deşi din exterior pare că nu faci nimic, corpul sportivului trebuie să ia forma skeletonului şi trebuie să fii atentă la fiecare manevră de pilotaj pe care o faci pe viraje şi într-o coborâre.
3. Cine te-a susţinut spre performanţă?
Pentru sport de performanţă şi ca să ajungi o sportivă de înaltă performanţă, eu cred că ai nevoie de susţinerea familiei, antrenorilor şi instituţiilor de sport din România .
4. La ce club eşti înscrisă?
Sunt legitimată la secţia de skeleton a Clubului Sportiv Olimpia Bucureşti.
5. Cât de dificil a fost parcursul tău în acest sport?
Pot spune că nu a fost uşor şi nici dificil parcursul meu în acest sport. La început a fost mai dificil, până în momentul în care am învăţat să controlez şi să pilotez skeletonul.
6. Cât de greu este să practici acest sport în România?
Este foarte greu deoarece în România nu avem o pârtie artificială de gheaţă pentru a putea să ne antrenăm specific. Suntem nevoiţi să mergem în afara ţării pentru competiţii şi pregătire.
7. Cine te-a susţinut din punct de vedere financiar?
De când practic skeletonul, am fost susţinută financiar de clubul Olimpia, Federaţia Române de Bob-sanie şi Skeleton, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi, cel mai important, este că am familia lângă mine care mă susţine financiar şi moral.
8. Cum reuşeşti să faci faţă cu şcoala şi cu sportul de performanţă?
Destul de greu reuşesc să fac faţă. La şcoală nu am susţinerea în totalitate a profesorilor şi a colegilor, care banuiesc că nu ştiu şi nu înţeleg ce eforturi fac la antrenamente pentru a reprezenta România cu succes la competiţiile internaţionale.
9. Ce titluri/medalii ai obţinut până acum?
Sunt vicecampioană naţionala la proba de skeleton-starturi şi la concursul preolimpic din Coreea de Sud m-am clasat pe locul al cincilea.
10. Ce titluri îţi doreşti să mai obţii?
În momentul de faţă, îmi doresc să obţin o medalie la Jocurile Olimpice de Iarnă pentru tineret care se vor desfăşura în luna ianuarie 2024 la Gangwon- PyeongChang- Coreea de Sud.
11. Ce te-a învăţat acest sport?
Acest sport m-a învăţat să găsesc echilibrul dintre răbdare, atenţie şi calmitate.
12. Care au fost cele mai dificile momente şi cum ai reuşit să treci peste ele?
Cel mai dificil moment a fost, cu siguranţă, trecerea de la coborârile cu skeletonul pe role, care se efectuează pe o distanţă de aproximativ 100 de metri (în 6-7 secunde), la coborârile cu skeletonul pe pistele de gheaţă artificiale, care sunt lungi de 1,7-2 km, aceste distanţe se parcurg în 58-59 de secunde. Dar prin muncă, pasiune şi voinţă m-am adaptat, am evoluat şi m-am autodepăşit.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE