Business sportiv

#superstories. Business sportiv. Pariul ZF pe viitorii campioni. Carla Maria Vlad, 13 ani, patinaj artistic: Sunt multe căzături pe gheaţă până când reuşeşti să faci anumite sărituri şi piruete. Poate deveni frustrant de multe ori şi învăţ din aceste lucruri

27.10.2023, 00:05 Autor: Miruna Diaconu

♦ La 7 ani a pus pentru prima dată patinele în picioare, însă doi ani mai târziu, când a întâlnit-o pe antrenoarea actuală, a decis să facă performanţă în patinaj artistic ♦ Carla Maria Vlad practică de patru ani patinajul artistic la nivel de performanţă şi este campioană naţională la categoria novice basic.

 

1. Ce îţi place cel mai mult la patinajul artistic?

Cel mai mult la patinajul artistic îmi place felul în care mă simt atunci când sunt pe gheaţă, senzaţia de plutire este unică şi specială pentru mine. Mă simt elegantă şi frumoasă atunci când patinez.

 

2. Cum ai defini  patinajul artistic într-un singur cuvant?

Este greu să definesc patinajul artistic într-un singur cuvânt, deoarece este un sport complex care combină graţia, eleganţa cu o rezistenţă fizică foarte bună. Nu este suficient să fii graţios, trebuie să fii şi foarte puternic, foarte bine pregătit fizic pentru a evolua frumos pe gheaţă. Totuşi, dacă ar fi să mă gândesc la un singur cuvânt acela ar fi frumuseţe.

 

3. Ce înseamnă, din punctul tău de vedere, patinajul artistic de performanţă?

Din punctul meu de vedere, patinajul de performanţă înseamnă un stil de viaţă.

 

4. Cum ai ajuns în punctul în care să faci sport de performanţă?

De când eram mică mi-a plăcut să fac sport, la început în casă, apoi  de la 6 ani am mers  într-o sală de gimnastică. Primul meu sport a fost gimnastica. Mi-a plăcut foarte mult şi m-a ajutat şi mă ajută în continuare în patinaj.

La vârsta de 7-8 ani am urmat nişte cursuri de iniţiere în patinajul artistic şi de aici a pornit pasiunea mea pentru acest sport.

În urma acestor şedinţe de iniţiere mi-am dorit să patinez mai bine, să învăţ mai multe sărituri şi piruete, pasul spre performanţă l-am facut la aproximativ 9 ani, când am întâlnit-o de doamna antrenoare Andreea Cristina Ionescu, care mă ajută în continuare să-mi dezvolt pasiunea pentru acest sport.

 

5. La ce club eşti înscrisă?

Sunt înscrisă la clubul sportiv Edusport Bucureşti.

 

6. Cât reprezintă muncă şi cât reprezintă talent în acest sport?

În patinajul artistic de performanţă, ca şi în alte sporturi de performanţă, eu cred că este minunat să fii talentat, însă nu este suficient atunci când îţi doreşti mai mult.

Eu îl văd ca pe un pachet în care munca, antrenamentele, reprezintă 80% şi talentul 20%. Poţi să fii talentat, însă dacă nu eşti dispus şi nu doreşti să munceşti, nu poţi evolua.

 

7. Cum reuşeşti să faci faţă cu şcoala şi cu sportul?

După ce am intrat la gimnaziu, programul meu s-a aglomerat şi este mai solicitant deoarece eu îmi doresc şi îmi place să am rezultate foarte bune şi la şcoală. Programul este încărcat, deoarece am zile în care termin cursurile destul de tărziu.

 

8. Cum arată o zi din viaţa ta?

O zi din viaţa mea de sportivă arată cam aşa: mă trezesc la ora 5.50 şi mă pregătesc pentru antrenament. În jurul orei 7 ajung la patinoar, în afara Bucureştiului, în Otopeni, la patinoarul Allianz-Ţiriac Arena. Acolo se ţin antrenamentele dimineaţa. În jurul orei 10, ajung acasă şi mă pregătesc pentru şcoală. Am cursurile după amiaza începand cu ora 12 sau 13. Îmi rămân 2 sau 2 ore şi jumătate în care să mai învăţ pentru şcoală, apoi, seara, termin programul de obicei la 18.30 sau 19.30. Revin acasă şi mă pregătesc pentru următoarea zi, îmi fac temele, învăţ.

Pentru a functiona bine în acest ritm merg la culcare seara cel târziu la ora 22.30.

Este rutina mea zilnică, este solicitant într-adevăr, însă este o rutină care îmi face bine. Îmi doresc foarte mult să practic acest sport în continuare  şi mi-am adaptat programul în aşa fel încât să împletesc sportul cu şcoala. Până acum, am reuşit, sper să mă pot descurca şi în viitor.

 

9. Ce te-a învăţat patinajul?

Am învăţat să fiu disciplinată, să fiu mai atentă ce fac cu timpul meu liber, învăţ încă să fac faţă dezamăgirilor, eşecului, dar şi bucuriei şi succesului. Sunt multe căzături pe gheaţă până când reuşeşti să faci anumite sărituri şi piruete. Poate deveni frustrant de multe ori şi învăţ din aceste lucruri. Am învăţat să fiu mai eficientă cu timpul alocat pregătirii pentru şcoală. Eu sunt perseverentă şi asta mă ajută foarte mult în acest sport.

 

10. Cine te-a sprijinit să mergi pe acest drum?

Pe acest drum m-au sprijinit părinţii mei şi bunica mea care m-a dus de la început atât la gimnastică, cât şi la patinaj, părinţii  mei fiind de multe ori la serviciu când se desfăşurau antrenamentele.

M-au îndrumat de mică către sport, şi-au dorit să-mi găsesc un sport pe care să-l practic cu plăcere. Nu s-au gândit la performanţă de la început, aceasta a venit pe parcurs, natural, din dorinţa mea de e evolua mai mult.

 

11. De ce ar trebui să ţină cont un copil care ar vrea să se apuce de patinajul artistic?

Eu cred că un copil care ar vrea să se apuce de performanţă în patinaj ar trebui să se gândească bine, să fie sigur că îşi doreşte cu adevarat pentru că, dacă este aşa, dacă îţi doreşti cu adevărat se va şi întâmpla. Se poate, chiar dacă este un drum presărat cu multă muncă, însă şi cu multe bucurii şi satisfacţii.

 

O campanie editorială Ziarul Financiar realizată cu susţinerea Superbet