♦ Mihai Sami Florin este component al lotului olimpic de monobob. S-a apucat de monobob la 15 ani, însă până atunci a practicat atletismul, iar astăzi este multiplu campion naţional, având două medalii de argint la concursul preolimpic de monobob din PyeongChang, Coreea de Sud, cât şi două clasări pe locul patru la concursurile de calificare de la Innsbruck-Austria.
1. Cum ai început să practici acest sport? La ce vârstă te-ai apucat?
Acest sport frumos şi spectaculos, monobobul, am început să-l practic la propunerea domnului antrenor Dan Scurtu care, în urmă cu doi ani, m-a urmărit la un concurs atletic şi mi-a propus să vin să particip la un set de probe/teste de control specifice monobobului. Aveam 15 ani când am început acest sport.
2. Ce te-a atras cel mai mult la acest sport?
Când am început primele coborâri pe gheaţă la şcoala internaţională de pilotaj, m-a atras senzaţia unică şi adrenalina pe care o simţi într-o coborâre cu monobobul în timp ce pilotezi bobul pe viraje. Înainte de a ajunge să fac primele coborâri pe o pistă de gheaţă, am citit că bobul şi, în special, proba de bob patru persoane mai este numită Formula 1 pe gheaţă. Acum, pot spune că aşa este şi că un bob de patru persoane poate să prindă într-o coborâre şi 150 km/oră.
3. Cine te-a susţinut să mergi spre performanţă?
În primul rând, vreau să-i mulţumesc domnului antrenor Dan Scurtu care m-a selecţionat, pregătit, promovat la loturile naţionale şi olimpice şi încurajat să ajung să practic monobob de înaltă performanţă. Vreau să le mulţumesc Clubului Sportiv Olimpia Bucureşti, Federaţiei Române de bob-sanie şi skeleton, Comitetului Olimpic şi Sportiv Român şi, nu în ultimul rând, familiei.
4. La ce club eşti înscris?
Activez şi sunt legitimat la CS Olimpia Bucureşti.
5. Cât de dificil a fost parcursul tău în acest sport?
Parcursul unui sportiv de înaltă performanţă în orice ramură sportivă este presărat cu foarte multă muncă şi multe sacrificii. După doi ani petrecuţi la antrenamente pe stadioane, săli de forţă, piste de starturi şi piste de gheaţă, pot spune că un bober trebuie să aibă calităţile unui atlet-sprinter, unui săritor şi forţa unui halterofil.
6. Cât de greu este să practici acest sport în România?
Din păcate, la noi în ţară nu avem o pistă artificială de gheaţă pe care să ne antrenăm şi să se desfăşoare competiţii.
7. Cine te-a susţinut financiar?
Fără sprijinul financiar al CS Olimpia, FRBS şi COSR nu aş fi putut participa la programele şi cantonamentele de pregătire şi calendarul competiţional intern şi internaţional.
8. Cum reuşeşti să faci faţă cu şcoala şi cu sportul de performanţă?
Sportul de performanţă şi şcoala ar trebui să le pot face faţă ambelor cu succes şi cu rezultate. Din fericire sau din păcate, la sport am reuşit să am rezultate remarcabile cu sacrificiul absenţelor de la şcoală. Având în vedere că am perioade lungi în care sunt angrenat în cantonamente de pregătire şi particip la competiţii, am acumulat foarte multe absenţe. Sunt profesori care mă înţeleg şi alţii care nu mă înţeleg. Îmi cer să vin cu materia învăţată la zi când revin la şcoală. Fac eforturi când sunt plecat să îmi iau lecţiile de la colegi şi să învăţ din materia care s-a predat la şcoală.
9. Ce titluri/medalii ai obţinut până acum?
Sunt multiplu campion naţional la monobob-starturi. Cele mai notabile rezultate obţinute la competiţiile internaţionale sunt: două medalii de argint la concursurile preolimpice din Coreea de Sud din localitatea PyeongChang desfăşurate anul acesta în luna ianuarie în Coreea de Sud. Tot anul acesta m-am clasat de doua ori pe poziţia a 4-a la concursurile internaţionale pentru calificare la Jocurile Olimpice care s-au desfăşurat la Innsbruck- Austria.
10. Ce titluri îţi doreşti să mai obţii?
Îmi doresc să câştig titlul Olimpic la Jocurile Olimpice de iarna pentru tineret care se vor desfăşura în luna ianuarie 2024 la PyeongChang - Gangwon - Coreea de Sud.
11. Ce te-a învăţat acest sport?
Acest sport m-a învăţat să fiu mai disciplinat, echilibrat şi să mă autodepăşesc în tot ceea ce fac atât în sport, cât şi în viaţă.
12. Care au fost cele mai dificile momente şi cum ai reuşit să treci peste ele?
În general, de când practic acest sport am avut numai momente şi perioade în care am avut multe bucurii şi satisfacţii. În momentul actual trec printr-o situaţie personală mai delicată, care mă face, parţial, să mă îndepărtez de implicarea şi concentrarea la antrenamente. Am convingerea şi speranţa că, cu ajutorul celor care au fost lângă mine şi m-au sprijinit să evoluez, vor continua să mă susţina să trec cu bine peste această perioadă dificilă şi să reuşesc să îmi îndeplinesc obiectivele planificate.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE