Companii

Afacerile fostei fabrici de textile Flacara stationeaza din cauza cursului

12.05.2005, 19:18 39

Compania clujeana LCS Conf, fosta Flacara, estimeaza pentru acest an o stagnare a cifrei de afaceri la nivelul de 285 mld. lei (circa 8 mil. euro) inregistrat in 2004. "In 2005 cifra noastra de afaceri va ramane la acelasi nivel pentru ca avem un curs de schimb mai mic cu 7.000 de lei", a declarat pentru ZF Transilvania Vasile Leordean, director general al LCS Conf.

Conducerea companiei clujene intentioneaza ca pana la sfarsitul anului sa deschida o serie de noi magazine in cateva orase importante din tara, investitia fiind estimata la aproximativ un milion de euro. "In acest moment ne concentram pe extinderea brandului propriu - Falla - si vrem sa deschidem magazine in Brasov, Constanta, Sibiu, Targu-Mures. Dorim ca sezonul primavara-vara 2006 sa ne prinda cu ele in functiune. Cel mai aproape de finalizare este magazinul din Brasov, iar pentru restul cautam spatii care vor fi fie inchiriate, fie luate sub alte forme de colaborare", a mai spus Leordean, care este si actionarul majoritar al firmei.

LCS Conf a deschis in martie 2004 primul magazin din Bucuresti, care, impreuna cu cele doua existente in Cluj, a facut ca vanzarile Falla pe piata interna sa depaseasca suma de 100.000 de euro.

Potrivit lui Leordean, compania clujeana studiaza si posibilitatea de extindere pe piata Rusiei, unde mergeau 95% din produsele Flacara de dinainte de 1989. "Suntem un grup de 5-6 societati de confectii mari care ne orientam spre Moscova, dar este destul de greu sa ajungem acolo. Companiile mici nici nu ar reusi sa supravietuiasca pe acele teritorii, tinand cont de pericolul chinez. Noi am mai vandut in Moscova, dar nu brandul LCS, ci produse ale clientiilor nostri din Vest", a mai spus Vasile Leordean.

Anul trecut compania a facut primul export de produse sub marca Falla in Olanda, pe piata vestica LCS exportand anual aproximativ un milion de unitati. Compania clujeana lucreaza in proportie de 95% in sistem lohn, realizand imbracaminte pentru nume importante din industria modei. Benetton sau Esprit sunt printre clientii vechi ai fabricii clujene, iar ultimele contracte semnate au fost cu Gerry Weber, pentru productia de blaizere, si Max Mara pentru produse de dama.

Tinta conducerii companiei este ca pana in 2010 ponderea productiei in sistem lohn sa scada sub 50% din activitatea firmei.

Fosta fabrica Flacara a fost privatizata in 1997, cand societatea romano-germana Leotex Industries a cumparat pachetul majoritar de actiuni si a investit in retehnologizare si instruirea fortei de munca peste 8 mil. $. In prezent, compania are 1.800 de angajati, iar din luna august a devenit LCS Conf, in urma divizarii societatii Flacara. laura.laurentiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO