Companii

Afacerile TIAB cresc in euro si stagneaza in lei

11.11.2005, 18:16 71

Compania de constructii Trustul de Instalatii si Automatizari Bucuresti (TIAB) se asteapta anul acesta la o stagnare a cifrei de afaceri la 90 de milioane de lei (peste 27 de milioane de euro) comparativ cu anul anterior.

Mentinerea cifrei de afaceri aproape de cea de anul trecut s-a datorat contractului semnat cu Metrorex in valoare de 5 milioane de euro, care consta in lucrari de instalatii electrice, ventilatie si climatizare.

"Anul acesta, valoarea contractelor semnate a fost similara cu cea de anul trecut, dar am semnat mai multe contracte in a doua jumatate a anului?", spune Adrian Florescu, directorul general al TIAB.

Compania a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri de 32 de milioane de lei (circa 9 mil. euro), in scadere cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Compania isi desfasoara circa 75% din lucrari in sectorul constructiilor industriale, constructii de masini, industria chimica si petrochimica. "Instalatiile electrice au o pondere de aproximativ 60% din cifra de afaceri?", precizeaza Florescu. Sistemele de ventilatie au o pondere de circa 6% in afacerile TIAB, in timp ce produsele industriale ocupa 10%, iar restul este reprezentat de instalatii de incalzire, sanitare si automatizari.

TIAB a semnat anul acesta mai multe contracte in valoare de 2-3 milioane de euro cu RATB, pentru lucrari in zona de sud-vest a Bucurestiului, cu Apa Nova, care consta in instalatii mecanice pentru Statia de Tratare a Apei Crivina sau cu fabricile Michelin din Zalau si Floresti.

Pe piata serviciilor de echipamente energetice si industriale din Romania, TIAB concureaza cu Energomotaj, IMSAT Bucuresti, Nuclearmontaj sau Trustul de Instalatii Montaj si Constructii Cluj, iar pe partea de sisteme de ventilatii cu Soprex IMI (Canada), Lindab (Suedia) sau SystemAir (Suedia).

Adunarea Generala a Actionarilor TIAB a decis in octombrie 2004 sa mareasca capitalul in trei etape. Decizia face parte din programul de dezvoltare al companiei, care a inceput anul acesta si se va incheia in 2008.

Prima majorare s-a desfasurat in noiembrie anul trecut prin includerea unei parti din capitalul propriu si o parte din profitul anului 2003, iar a doua prin scoaterea la vanzare catre actionarii existenti pana in noiembrie 2004 a 10% din volumul de actiuni detinute de fiecare actionar. Ultima etapa, care consta in vanzarea a 2.205.000 de actiuni catre persoane juridice preselectate, se afla in desfasurare.

TIAB are un capital social de 11,1 milioane de lei (circa 3 mil. euro), iar principalii actionari sunt SIF Muntenia, doua firme italienesti, salariati si fosti salariati.

TIAB are 14 sucursale, dintre care 13 sunt cu specific de instalatii-montaj si o sucursala de productie industriala de cabluri, tuburi si bare, Prefin, la Popesti-Leordeni. Compania are circa 1.300 de angajati.

catalin.lupoaie@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO