Companii

Arabii de la Al Dahra fac tranziţia către agricultura regenerativă pentru cele 55.000 de hectare din Brăila. Este cea mai mare suprafaţă agricolă compactă din UE care trece la agricultura fără plug, renunţând la aratul pământului

Arabii de la Al Dahra fac tranziţia către agricultura...

Autor: Florentina Niţu

12.12.2023, 16:42 1523

Grupul Al Dahra din Emiratele Arabe Unite, intrat oficial pe piaţa locală în 2018, odată cu preluarea Agricost, cea mai extinsă fermă de cereale din România după suprafaţă cultivată, vizează tranziţia către agricultura regenerativa pentru cele peste 55.000 de hectare de teren agricol din Insula Mare a Brăilei.

„Tranziţia fermei noastre de la Brăila, lucrând cu parteneri ca Agreena, vine cu beneficii de ordin financiar şi de mediu ale agriculturii regenerative. Acestea vor permite contribuţia noastră la furnizarea sustenabilă a hranei pentru o populaţie în creştere, în timp ce ne vor oferi posibilitatea de a creşte atât nivelul de rezilienţă cât şi profitabilitatea afacerii noastre,” a spus Arnoud van den Berg, CEO pentru Al Dahra Group.

Al Dahra a semnat un parteneriat cu Agreena, una dintre cele mai importante companii de certificare a carbonului din sol, cu acţionariat danez, pentru aceasta tranziţie, prin care se înregistrează, totodată, potrivit acestora, cea mai mare suprafaţă totală de teren arabil din UE ce va face tranziţia către agricultura fără plug. Ei au anunţat la COP 28 un proiect comun de agricultura carbonului, duminică, 10 decembrie.

În programul de agricultura carbonului al Agreena, ce acoperă în prezent peste 2 milioane de hectare de teren agricol în 17 ţări din Europa, un fermier poate primi 32 de euro net pentru un certificat care atestă reducerea emisiilor de carbon în atmosferă, iar pentru un hectar de teren agricol el poate primi 0,8-3 certificate emise de Agreena, a spus recent pentru ZF Mihaela Vasile, Market Lead România şi Republica Moldova.

Astfel, Al Dahra poate primi pentru Agricost între 1,4 şi 5,3 mil. euro din vânzarea certificatelor care atestă reducerea emisiilor de carbon în atmosferă, conform calculelor ZF. Pe partea cealaltă, acest parteneriat reprezintă cel mai mare proiect al Agreena până la această dată, consolidând şi mai mult poziţia de top a companiei pe piaţa de carbon din Europa.

„Agreena este onorată să lucreze cu Al Dahra pentru a realiza tranziţia celei mai mari suprafeţe compacte de teren agricol către agricultura regenerativă. Soluţiile inspirate din natură, inclusiv agricultura regenerativă, sunt printre cele mai eficiente în diminuarea schimbărilor climatice până în 2030, iar acest proiect demonstrează că sectorul privat lucrează la crearea unui impact pozitiv la scară mare” a afirmat Simon Haldrup, CEO al Agreena. El a adăugat că prin acest program semănă seminţele pentru schimbarea sustenabilă din agricultură în toată Europa.

Industria agricolă ocupă o poziţie aparte ce îi conferă un rol vital în sechestrarea dioxidului de carbon (CO2) din atmosferă. Sistemul agroalimentar este răspunzător pentru aproximativ o treime din emisiile de gaze cu efect de seră, însă industria agricolă poate oferi o oportunitate cheie de a fi parte din soluţia pentru combaterea schimbărilor climatice.

Ca parte din program, în ferma Agricost din România vor fi aplicate o serie de practici de agricultură regenerativă, precum utilizarea optimă a culturilor de acoperire verzi şi reducerea practicilor care afectează solul, eliminând practicile agricole convenţionale care sunt asociate cu culturile vegetale – de cereale şi oleaginoase. Rezultatul este emiterea de credite de carbon cu un nivel înalt de credibilitate sub standardul celei mai mari pieţe voluntare de carbon din lume, ce poate susţine tranziţia către agricultura regenerativă.

Al Dahra este un lider multinaţional în agribusiness, cu peste 400.000 acri de teren arabil în Egipt, România, Serbia, USA şi alte ţări, specializat în cultivarea, producţia şi  comercializarea a aproape 3 milioane de tone de furaje şi în jur de 3 milioane de tone de produse alimentare de bază şi completarea lanţului de aprovizionare. Grupul operează pe o suprafaţă întinsă din punct de vedere geografic, fiind prezent în peste 20 de ţări şi deservind peste 40 de ţări europene, cu o poziţie de leadership în Asia şi Orientul Mijlociu. 

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24