Companii

BelRom investeste 800 mil. euro in 40 de centre comerciale in orase mici

BelRom investeste 800 mil. euro in 40 de centre comerciale in orase mici

Carl Decoopman, directorul general al BelRom Real Estate: Ne vom opri dupa finalizarea a 12 proiecte pentru ca piata din Romania nu permite momentan mai mult, iar orasele in care am dezvoltat nu pot absorbi inca un astfel de proiect.

22.05.2008, 19:10 63

Dezvoltatorul belgian a anuntat ca directia de crestere a companiei va fi orientata in urmatorii ani spre proiecte in orase de 30.000-100.000 de locuitori, imediat dupa finalizarea celor 12 parcuri de retail cu suprafete mari, de 50.000-70.000 mp.
"Va fi un proiect condus de Piet Vanwaes, care a construit deja o echipa in cadrul BelRom si care va dezvolta aceste proiecte in aproximativ 40 de orase la nivel national", a declarat Carl Decoopman, directorul general al BelRom Real Estate.
Aceste centre comerciale, cu suprafete de 7.000-8.000 mp, vor include pe langa ancora principala si un magazin de bricolaj, un magazin de electroretail, Media Galaxy, Altex fiind prezent in toate proiectele BelRom, si un magazin de mobila cu suprafata mai mica.
Bugetul de investitii pentru proiectele din orasele de marime mica va ajunge, potrivit lui Decoopman, la aproximativ 800 mil. euro, iar valoarea de vanzare individuala va fi de circa 25 mil. euro.
Resursele de finantare pentru aceste centre comerciale vor veni, potrivit reprezentantilor BelRom, din fondurile constituite in urma vanzarii proiectelor precum European Retail Park Braila, care a fost inaugurat saptamana aceasta. La fel ca si proiectele din Sibiu si Targu-Mures, care au fost vandute in 2006 si respectiv 2007, parcul din Braila si apoi cel din Bacau, vor fi vandute pana la sfarsitul anului.
BelRom are in constructie proiecte si in Deva, Focsani, Botosani, Turnu-Severin, Bucuresti - Colentina si Piatra-Neamt, si negociaza in prezent achizitia terenurilor pentru alte doua unitati similare.
"Ne vom opri dupa finalizarea a 12 proiecte de mari dimensiuni pentru ca piata din Romania nu permite momentan mai mult, iar orasele in care am dezvoltat sau vom dezvolta nu pot absorbi inca un alt proiect de acest gen. Poate in cativa ani situatia se va schimba si vom reconsidera aceste planuri", a precizat Decoopman.
El a mai spus ca pana la finalul anului compania va vinde pentru 80-90 de milioane de euro centrele din Braila si Bacau. "Suntem pregatiti sa asteptam si doi ani pentru vanzarea acestor proiecte daca nu obtinem pretul pe care il dorim. Proiectele de la Braila si Bacau sunt inchiriate deja in proportie de 90%, iar atunci cand vor fi inchiriate complet, le vom putea vinde", a spus Decoopman.
Pe langa proiectele de retail precum parcurile European Retail, cu suprafete construite de 50.000-70.000 mp, si viitoarele centre de 7.000-8.000 mp, BelRom intentioneaza sa dezvolte si un proiect rezidential de 1.500 de apartamente in Bucuresti. Reprezentantii companiei nu au dorit sa dezvaluie viitoarea locatie, dar au mentionat ca proiectul va fi situat in partea de nord a Capitalei.
"Investitia initiala pentru cele 1.500 de apartamente va fi de 15 milioane de euro pentru ca acum nu mai este nevoie de fonduri foarte mari, proiectele fiind capabile sa se autofinanteze prin vanzarea in diferitele faze de finalizare. Pentru viitor ne mai gandim si la dezvoltari mixte, retail-parcuri si rezidential."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO