Companii

Catalin Armanu, RomBowling: Secretul pentru a pastra angajatii bine pregatiti: momente de respiro si bonusuri

Catalin Armanu, RomBowling: Secretul pentru a pastra angajatii bine pregatiti: momente de respiro si bonusuri

Catalin Armanu, administrator al RomBowling Romania: Nu cred ca proprietarii afacerilor de genul Google sau eBay si-au dorit la inceput sa detina cateva Boeing-uri 737, insa cu siguranta si-au dorit sa creeze ceva unic. Banii au venit dupa.

15.05.2008, 20:14 469

"Sa devii propriul tau stapan inseamna totodata sa-ti transferi toate responsabilitatile. Desi pare simplu, succesul depinde de domeniul de activitate si de tipul afacerii. Depinde si de cat iti doresti sa castigi. Exista afaceri de succes care au inceput intr-un garaj sau o sufragerie si care au crescut fantastic in numai cativa ani. Nu cred ca proprietarii afacerilor de genul Google sau e-Bay si-au dorit la inceput sa detina cateva Boeing-uri 737, insa cu siguranta si-au dorit sa creeze ceva unic. Banii au venit dupa", afirma Catalin Armanu, administratorul firmei RomBowling din Brasov.
Cei doi asociati ai companiei, Catalin Armanu si Adrian Stoica, s-au gandit sa ofere solutii complete pentru operatorii de bowling dupa ce in 1997 au deschis un centru de bowling, in momentul in care in Romania existau doar doua astfel de centre. "Rezultatul a fost surprinzator, atat privind incasarile, cat si functionarea in sine, bowlingul fiind factor de atractie si aducand rezultate foarte bune", explica Armanu.
Foarte importante in luarea deciziei de a investi in aceasta afacere au fost vizitele efectuate in strainatate. "Aproape in fiecare orasel din Uniunea Europeana exista cel putin 2-3 centre de bowling. Astfel am constatat existenta cluburilor, a jucatorilor profesionisti, a ligilor si a campionatelor si astfel am decis ca e un business de luat in seama", explica antreprenorul.
La cei 25 de ani pe care ii avea cand a intrat in afaceri, Catalin Armanu spune ca ii lipsea experienta in domeniu, astfel ca impreuna cu asociatul sau au urmat o perioada de training si studii aprofundate. Parteneriatul cu o mare companie producatoare de piste de bowling din Statele Unite, QubicaAMF, le-a asigurat celor doi asociati patrunderea pe piata romaneasca cu sisteme complete pentru operatorii de sali de bowling. "La 25 de ani nu aveam niciun fel de experienta in domeniu, dar m-am adaptat. Cel mai important e ca mi-a placut si ca am dorit sa fac asta de la prima analiza. In plus, partea tehnica a fost intotdeauna o slabiciune a mea, de aceea sistemul cu scor si masinile automate pentru bowling m-au atras inca de la inceput", isi aminteste Armanu.
RomBowling ofera afaceri la cheie, ocupandu-se, dupa caz, de construirea si echiparea cu instalatii, piste sintetice, sisteme automate electronice de marketing si management, inclusiv accesorii necesare desfasurarii activitatii de operator de bowling. Afacerea de operator de bowling are 30 de angajati, iar pentru instalari, la inceput au fost sase angajati, iar acum sunt zece. Catalin Armanu a precizat ca personalul RomBowling a fost trimis la specializare in Statele Unite si Londra, de unde s-au intors cu atestate in domeniu.
Primul angajat i-a declansat un sentiment puternic de prietenie, directorul incercand sa fie partenerul in afaceri al angajatilor lui, oferindu-le sustinere si sprijinul de care aveau nevoie. Administratorul RomBowling afirma ca in anunturile de angajare se specifica foarte clar ca nu este nevoie de experienta anterioara, ci doar de "Technical culture", domeniul fiind prin excelenta unul tehnic.
"Totul depinde de ce fel de activitate conduci. Un patron, un administrator sau cineva de care depind oameni, are anumite responsabilitati, dar si anumite avantaje. Raspunderea lucrului bine facut, din punctul meu de vedere, este foarte importanta. E de datoria patronului sa aduca modificari si sa schimbe aspectele care nu functioneaza cum trebuie, mai ales prin adaptarea la un sistem european, mai bine organizat", este de parere Armanu.
De asemenea, Armanu spune ca angajatii au nevoie de momente de respiro si de bonificatii sau bonusuri pentru rezultate excelente. In acest fel, Armanu e de parere ca angajatii se ataseaza de afacere si de locul de munca si astfel angajatorii au parte atat de fidelizarea staff-ului, cat si de rezultate mai bune.
"E foarte important sa-ti atragi oamenii, sa le oferi si momente de respiro si beneficii sau bonusuri. In momentul de fata este o reala problema sa gasesti oamenii potriviti, multi fiind atrasi de mirajul extern si de avantajele de dincolo. Insa, in timp, lucrurile se vor schimba si in Romania si mediul de afaceri va fi mai stabil si mai promitator pentru tineri. Sunt trist cand vad ca majoritatea olimpicilor romani sunt recrutati la terminarea studiilor sau chiar din timpul facultatii pentru a lucra in alta tara", marturiseste Armanu.
Obstacolele de care s-au lovi cei doi asociati au fost in primul rand cauzate de birocratie si de efectele inca prezente ale perioadei comuniste.
"Pana a intra in Uniunea Europeana am avut foarte multe obstacole legate de import si de activitatile vamale. Cand discutam cu colegii din strainatate si aflam cum functioneaza lucrurile 'normal', aveam sentimentul ca aici suntem cu 100 de ani in urma", afirma Armanu.
De momentele dificile, administratorul RomBowling a trecut cu profesionalism si maturitate. Desi declara ca a avut parte de momente grele, Armanu recomanda adaptarea solutiilor la probleme si flexibilitatea in orice demers.
"Acum lucrurile s-au simplificat, insa inca mai avem probleme legate de tranzitie si de personal. E greu sa scolesti o persoana timp de 1-2 ani, sa-l aduci la un nivel si apoi sa afli ca vrea sa plece pentru ca prietena se muta din oras. Din acest motiv am invatat noi inainte de toti partea tehnica, pentru a ne veni mai usor trainingul noilor angajati", declara Armanu.
Businessul pornit cu o investitie de 140.000 de euro, bani imprumutati de la banca, a adus companiei pe anul 2006 o cifra de afaceri de 673.000 de euro, de trei ori mai mare decat in 2005, cu un profit net de 175.000 de euro. In 2007, cifra de afaceri a crescut la 692.600 de euro datorita contractelor finalizate sau in curs de finalizare. RomBowling are instalate in total in tara peste 48 de piste de bowling si alte 27 de piste in proces de finalizare.
Planurile de viitor ale lui Catalin Armanu si ale asociatilor sai includ construirea unui centru de perfectionare si pregatire pentru mecanicii din centrele de bowling, precum si un show-room in care RomBowling va expune tipurile de piste si produse auxiliare oferite pentru operatorii din tara.
RomBowling se va axa pe research & development, marketing si management, participarea la expozitii de gen, totul pentru perfectionarea produselor si a serviciilor oferite. Un alt obiectiv ar fi construirea primului centru de bowling si amuzament pentru intreaga familie din Romania.
"Piata din Romania este destul de mare pentru a permite mai multor distribuitori sau importatori sa-si desfasoare activitatea, insa in cativa ani, lucrurile se vor schimba, pentru ca nu exista decat doi mari producatori mondiali importanti, si, ca si in celelalte tari din Europa, acestia vor domina acest business", adauga el.
Intrebat daca este viitorul milionar in euro al Romaniei, Catalin Armanu a raspuns ca scopul lui este altul: sa traiasca linistit si in siguranta. "Am auzit pe cineva spunand ca vizitand prea des Europa si mai ales capitalele europene, ai putea deveni 'dependent de normalitate si s-ar putea sa-ti vina greu sa te intorci in Romania', la vechiul stil de viata. Eu cred ca e important sa ne adaptam si sa luam ce e mai bun dintr-un moment de succes, dar sa incercam sa facem ceva si pentru a aduce schimbarea la noi in tara. Probabil ca vor veni si banii", incheie Armanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO