Companii

Cei care vor supravietui crizei vor deveni mult mai puternici, spune dezvoltatorul imobiliar EFG

Cei care vor supravietui crizei vor deveni mult mai puternici, spune dezvoltatorul imobiliar EFG

Jeff Kirby, CEO al dezvoltatorului imobiliar European Future Group: Vom cauta proprietati la preturi reduse cu 50-60% sau chiar mai mult, in unele cazuri. Obiectivul nostru este sa cumparam proprietati de la inceputul anului viitor. Este ca si cum ai cumpara actiuni, cand pretul a ajuns la limita inferioara.

25.11.2008, 14:55 44

"Vremurile pe care le traim sunt extrem de interesante si pline de provocari, astfel ca cei care vor supravietui vor deveni mult mai puternici", declara Kirby, care sustine ca in firma pe care o conduce a fost realizata recent o infuzie de capital de 100 de milioane de euro din partea unui investitor extern, iar in urmatoarea perioada EFG va putea beneficia si de alte sume pentru a realiza achizitii in prima parte a anului viitor.
Majoritatea companiilor imobiliare se confrunta cu probleme serioase cauzate de criza financiara si ar putea renunta in perioada urmatoare la proprietati la preturi sub nivelul pietei.
Momentul este asteptat deja de mai multi investitori cu acces la lichiditati, care vad din aceasta situatie o mare oportunitate pentru a realiza investitii pe termen mediu, pana la revenirea pietei.
"Vom cauta proprietati de calitate, la preturi reduse cu 50-60% sau chiar mai mult, in unele cazuri. Obiectivul nostru este sa cumparam proprietati de la inceputul anului viitor. Este ca si cum ai cumpara actiuni, cand pretul a ajuns la limita inferioara", spune reprezentantul EFG.
Anul viitor se anunta extrem de dificil pentru piata de real-estate si pentru economie in general, multe proiecte urmand a fi amanate, astfel ca o parte dintre companii au inceput si un proces de consolidare prin reducerea costurilor salariale.
EFG, firma cu activitate regionala, a ajuns de la 81 la aproximativ 55-60 de angajati, dintre care 38 in Bucuresti, si a inchis birourile din Turcia si Moldova. Referitor la revenirea pietei, majoritatea jucatorilor apreciaza ca prima jumatate a anului viitor va fi extrem de dificila.
"In lunile februarie-martie consider ca vor fi extrem de multe active disponibile ale unor dezvoltatori cu probleme economice, in lunile iunie-iulie va fi o scadere a activitatii, iar din septembrie va incepe stabilizarea pietei", apreciaza directorul EFG.
Ca rezultat al nivelului scazut al vanzarilor de locuinte de pe piata locala si al crizei de lichiditati la nivelul pietei, EFG va pune pe hold pentru 18 luni cel mai mare proiect de pe piata locala, aflat in Buftea, unde compania controleaza un teren de 156 de hectare.
Pe acest lot EFG prevede constructia a circa 6.000 de locuinte in mai multe etape, prima etapa urmand sa cuprinda 1.000 de unitati pe un teren de 32 de hectare.
Investitia in intregul proiect este estimata la 1,9 miliarde de euro.
Compania va realiza acest proiect in parteneriat cu fondul Black Sea Enhanced Returns.
Un alt proiect al companiei, a carui constructie ar putea incepe in urmatoarea perioada este situat in centrul Brasovului, unde EFG si Immoeast vor realiza un centru comercial cu o suprafata de 55.000 de metri patrati, o cladire de birouri si un hotel, precum si o zona rezidentiala cu aproximativ 170 de apartamente, care va fi insa construita intr-o faza ulterioara. Pentru acest proiect, care implica o investitie de 250 de milioane de euro, finantarea este asigurata cu ajutorul Erste Bank, potrivit directorului EFG.
Pe de alta parte, Immoeast este unul dintre cei mai importanti parteneri ai EFG pe piata locala, cele doua companii avand cinci proiecte comune cu o valoare totala a investitiei de peste 700 de milioane de euro.
Un alt proiect realizat in parteneriat de catre cele doua companii va fi realizat tot in Brasov, unde se afla in dezvoltare un proiect comercial care va cuprinde anul viitor un hipermarket Carrefour si un magazin Praktiker.
Asupra continuarii proiectelor in care austriecii de la Immoeast sunt implicati planeaza un semn de intrebare, tinand cont de dificultatile pe care le traverseaza compania, care a anuntat renuntarea la un program de investitii de circa doua miliarde de euro.
"Relatia noastra cu reprezentantii Immoeast a fost si este foarte buna, ei fiind buni parteneri inca de la inceput, perioada in care si-au respectat toate promisiunile fata de noi", spune Kirby.
Pe de alta parte, compania a mai inceput si dezvoltarea parcului de afaceri Meteo Business City de pe strada Jandarmeriei din nordul Bucurestiului, precum si lucrarile de constructie la doua ansambluri rezidentiale in zona comunei Pantelimon din estul Capitalei.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO