Companii

CEZ, favorit in cursa pentru proiectul eolian al CWP

19.06.2008, 19:30 14

Grupul energetic CEZ din Cehia, intrat pe piata locala prin procesul de privatizare a fostei Electrica Oltenia, este favorit in cursa pentru achizitia proiectului eolian de 345 MW (jumatate din capacitatea unui reactor nuclear de la Cernavoda) din Dobrogea dezvoltat de fondul de investitii polonez Continental Wind Partners (CWP).
"In maxim doua saptamani vor fi anuntare rezultatele negocierilor, dar pana acum CEZ este grupul favorit pentru ca are cea mai solida oferta de preluare. Pe lista scurta se regasesc patru companii", au declarat surse din piata. Initial, de proiect au fost interesate sase companii si anume Petrom, cea mai mare companie romaneasca, Enel (Italia), CEZ (Cehia), Iberdrola (Spania), E.ON (Germania) si Gaz de France (Franta), din care au mai ramas doar patru dupa retragerea din cursa a italienilor de la Enel si a spaniolilor de la Iberdrola. Petrom mai este implicata in prezent intr-o tranzactie privind vanzarea companiei de distributie a gazelor naturale Petrom Distributie Gaze unde sunt asteptate oferetele pana pe 7 iulie.
Potrivit unor estimari initiale, valoarea tranzactiei cu CWP ar putea ajunge la aproximativ 60 de milioane de euro, tinand cont de pretul de vanzare al unor proiecte similare. Surse din piata spun ca valoarea finala a proiectul din Dobrogea dupa finalizarea tuturor investitiilor ar putea ajunge la un miliard de euro. Practic investitorii cumpara avizele si autorizatiile necesare demararii unui astfel de proiect, investitia in turbinele propriu-zise fiind de aproximativ un milion de euro pentru fiecare MW de capacitate instalata.
Finalizarea acestei tranzactii vine in continuarea seriei de achizitii pe plan local care au vizat proiecte de energie regenerabila. Printre cele mai importante se numara achizitiile facute de Iberdrola si de Enel. Spaniolii de la Iberdrola au achizitionat recent 50 de proiecte pentru parcuri eoliene situate in estul tarii prin intermediul diviziei de energie regenerabila Iberdrola Renovables. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la 300 de milioane de euro, iar capacitatea insumata a proiectelor este de 1.600 mW, mai mult decat doua reactoare ale centralei nucleare de la Cernavoda. Italienii de la Enel sunt si ei prezenti in domeniul energiei eoliene dupa achizitionarea companiei Blue Line, obiectivul lor fiind acela de a ajunge la o putere instalata de 200 MW in regiunea Dobrogei pe termen mediu.
Portughezii de la Martifer au spus si ei ca vor 400 MW instalati pana in 2012. Singurul impediment in calea acestor investitii este capacitatea scazuta a Transelectrica de a integra astfel de proiecte. Astfel, pana acum transportatorul de energie a primit solicitari pentru racordarea a 4.000 MW, din care nu poate prelua decat 1.500 MW, in conditiile in care au fost deja emise avize de racordare pentru o putere instalata de 900 MW.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO