Companii

Cu 10 milioane de dolari, RAEF a intrat intre actionarii Domo

20.10.2004, 00:00 26

Romanian American Enterprise Fund (RAEF) a devenit actionar al Domo Retail, compania care detine reteaua de magazine de produse electronice si electrocasnice Domo, in urma unei tranzactii complexe in valoare totala de 10 milioane de euro. RAEF detine in prezent 20% din actiunile Domo Retail, dar tranzactia a implicat si un imprumut convertibil. In plus, RAEF si Domo Retail au lansat si societatea Estima Finance, ambele entitati fiind actionare in cadrul societatii.
"Partneriatul deschide o noua etapa in dezvoltarea activitatii Domo, urmand ca dezvoltarile ulterioare sa ne permita o dublare a cifrei de afaceri pana in anul 2007", a declarat Lorand Szarvadi, CEO al companiei Domo Retail.
Compania va ajunge anul acesta la o cifra de afaceri de peste 100 de milioane de euro, fata de 87 de milioane de euro anul trecut.
"Dupa primele noua luni ale anului cifra noastra de afaceri a ajuns la 60 milioane de euro, in crestere cu 18% fata de anul trecut", a completat Szarvadi.
Tranzactia dintre Domo si RAEF este a doua incheiata in acest an pe piata romaneasca dupa ce in urma cu o luna reteaua Flanco atrasese ca investitor fondul de investitii DBG Eastern Europe II, in urma unei investitii de 6,5 milioane euro.
In plus, compania Credisson, dezvoltata din externalizarea activtatii de creditare din cadrul Flanco a atras la randul sau un investitor strain, fondul de investitii Polish Enterprise Fund.
"Spre deosebire de cazul Flanco, noi detineam deja o societate de consumer finance, Ralfi, care a devenit Estima Finance in urma parteneriatului cu Domo", a declarat Horia Manda, senior vicepresident al RAEF. De altfel, Domo va fi si prima companie cu care Estima va colabora, urmand ca de anul viitor contractele de creditare din cadrul Domo sa se faca in mod exclusiv prin intermediul Estima.
"Ratele au reprezentat anul trecut cam 80% din vanzarile Domo. In luna februarie a acestui an ponderea achizitiilor in rate a scazut pana la 20%, pentru ca spre iulie, august pi septembrie sa ajunga la 50%. Cred ca in cele din urma se va ajunge ca aproximativ doua treimi din vanzari sa se faca prin creditele de consum intermediate de Estima, ceea ce cred ca ar fi o pondere normala", a completat Szarvadi.
Reteaua de magazine Altex este in preznet singura care nu are in actionariatul sau un fond de investitii. Managementul coompaniei s-a aflat in discutii privind atragerea pe lista actionarilor a unui fond de investitii, AIG New Europe Fund, insa pentru moment aceste discutii nu s-au concretizat.
RAEF este unul dintre cele mai importante fonduri de investitii din Romania, fiind administrat de societatea Romanian Capital Advisors (RCA). In ultimii doi ani, RCA, prin intermediul RAEF, a acordat o atentie speciala serviciilor financiare.



Administratorii RAEF lanseaza un fond nou
Romanian Capital Advisors (RCA), societatea care administreaza Fondul Romano-American de Investitii (FRAI) va lansa luna viitoare un nou fond de investitii destinat Romaniei si Bulgariei a carui valoare ar putea ajunge anul viitor la 70 milioane de euro. Noul fond, Balkan Mezzanine Fund, ar putea prelua o parte din investitia pe care FRAI a facut-o in Domo. Aportul initial al investitorilor in noul fond se  va ridica la aproximativ 30 milioane de euro. Fondul ar urma sa aiba o durata de viata de opt ani si va atrage la inceput plasamente de la investitori financiari europeni, si ar putea sa beneficieze ulterior de finantare si din partea unor persoane fizice din Statele Unite. "Am ales si Bulgaria alaturi de Romania pentru ca investitorii au o abordare regionala si privesc aceasta regiune in ansamblu," spune Horia Manda, vicepresedinte al FRAI. Fondul va fi axat pe operatiuni de mezzanine finance (operatiuni de finantare a companiilor care combina imprumuturile si participarile la capitalul social), dar fondul va putea realiza si operatiuni de aport de capital. Investitiile fondului care ar urma sa aiba valori cuprinse intre 3 si 10 milioane de euro ar urma sa vizeze in specdial companii din domeniul serviciilor financiare, al telecomunicatiilor, al serviciilor medicale sau cel al transporturilor si logisticii sau cel al logisticii.
ionut.bonoiu@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO