Companii

Detinatorul francizei de mobila IKEA mai vrea opt magazine in urmatorii zece ani

22.03.2007, 20:26 46

Compania Moaro Trading, care opereaza franciza IKEA pe piata locala, se gandeste sa deschida pana la opt magazine in urmatorii cinci - zece ani in Romania.
"Numarul exact de unitati va depinde de cum reactioneaza piata si de cum va creste economia in urmatorul interval de timp. Magazinele ar urma sa aiba aproximativ aceleasi dimensiuni ca si cel din Baneasa (26.000 de metri patrati - n.red), investitia intr-o unitate fiind estimata la peste 15 milioane de euro", a declarat Michael Lloyd, membru in consiliul de administratie al Moaro Trading SRL.
Astfel, investitiile derulate in deschiderea acestor unitati ar putea depasi 100 mil. euro.
Primul magazin IKEA de pe piata locala a fost deschis ieri si este amplasat in interiorul Zonei Comerciale Baneasa. Investitia totala s-a ridicat la 25 mil. euro.
"Initial IKEA intentiona sa deschida un magazin in Romania abia in 2009-2010, deoarece firma considera ca puterea de cumparare a romanilor este inca mica. Noi insa ne-am asumat riscul de a deschide un centru IKEA mai repede si astfel am preluat franciza grupului suedez pentru Romania", a spus Lloyd citat de Mediafax.
Romania este cea de-a 35-a tara in care IKEA deschide un magazin. La baza deciziei de a intra pe piata locala a stat cresterea economica inregistrata in Romania in ultimii ani precum si recenta integrare in UE. In 2007, pana la aceasta data s-au deschis in total 16 magazine IKEA in intreaga lume.
Retailerul suedez a alocat activitatilor de marketing un buget de 2,6 mil. euro, jumatate din aceasta suma fiind reprezentata de costurile implicate de realizarea si distribuirea catalogului pe plan local. Pentru acest an, IKEA asteapta un milion de vizitatori, iar valoarea medie a unui bon de casa ar putea sa fie cuprinsa intre 30 si 80 de euro. Prima unitate IKEA va expune peste 7.000 de articole de mobilier si decoratiuni.
Compania a inceput la finalul lunii trecute distribuirea primului sau catalog din Romania, intr-un tiraj de 860.000 de exemplare.
Magazinul din Romania este operat prin sistem de franciza, asemenea celorlaltor din lume, de catre firma Moaro Trading SRL, in baza acordului cu Inter IKEA Systems B.V, detinatoarea conceptului IKEA si singura companie din lume in masura sa acorde dreptul de franciza.
Actionarii Moaro Trading sunt consortiul olandez de investitii Enigma, cu 75% din actiuni, controlat de Michael Lloyd, Turkmall (Olanda), cu o participatie de peste 24%, si Inter IKEA Systems B.V, cu mai putin de 1% din titluri, potrivit datelor Registrului Comertului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO