Companii

Distribuitorul Elgeka Ferfelis estimeaza o crestere de 55% in acest an, pana la 65 mil. euro

28.04.2006, 00:00 74

Grupul Elgeka Ferfelis Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata autohtona de distributie, si-a bugetat pentru acest an afaceri de 65 de milioane de euro, in crestere cu 55% fata de anul precedent.

Cea mai mare pondere in afacerile grupului, 57 de milioane de euro, este reprezentata de activitatea de distributie derulata prin Elgeka Ferfelis, restul fiind reprezentat de contributia firmei de materiale de constructii Cera Villa Design (detinuta in proportie de 70% de Elgeka Ferfelis) si filiala pe care grupul o va deschide in Bulgaria.

"Planurile de investitii pentru 2006 vin sa sustina obiectivele setate pentru acest an", a afirmat Ioannis Ferfelis, presedinte si CEO al Elgeka Ferfelis Romania, subsidiara companiei elene Elgeka S.A.

Elgeka Ferfelis are pentru acest an proiecte de investitii de 5 milioane de euro. Investitiile sunt orientate in achizitionarea de depozite moderne, innoirea parcului auto si in personal specializat. "Strategia pentru viitor este ca toate spatiile in care Elgeka Ferfelis isi desfasoara activitatea sa fie detinute de catre companie", a mai spus Ferfelis.

Compania are in plan si extinderea pe piata din Bulgaria prin preluarea a 70% dintr-o companie bulgara de distributie.

"Acest proiect a luat nastere ca urmare a discutiilor cu o parte dintre furnizorii actuali, care se confruntau cu lipsa unui partener strategic din punct de vedere al distributiei pe teritoriul Bulgariei", a declarat Ferfelis.

Intentia companiei este de a opera cu 5 depozite plasate strategic in cele mai importante orase din Bulgaria, dintre care Sofia si Ruse.

"In viitor ne vom extinde si in alte orase, in functie de necesitatile afacerii", a adaugat Ioannis Ferfelis.

Estimarea initiala a companiei pentru investitia in acest proiect se ridica la aproximativ 3 milioane de euro, care vor proveni, in principal, din surse proprii, iar restul din credite bancare.

In aceasta luna, compania isi va largi portofoliul de produse distribuite prin preluarea distributiei pentru pateurile Antrefrig, dupa ce la inceputul anului a inceput colaborarea cu Pan Group Craiova, una dintre cele mai importante companii din Romania pe sectorul de morarit si panificatie.

"Distributia de produse tip FMCG este activitatea de baza a companiei noastre si este cea pe care ne vom concentra fortele si pe viitor", a adaugat Ioannis Ferfelis.

In afara de sectorul FMCG (fast moving consumer goods - bunuri de consum), Elgeka este prezent si pe segmentul non-food, prin exportul de cherestea si distributia de scule si unelte de mana, precum si garduri si sisteme de imprejmuire.

De asemenea, compania s-a extins anul trecut intr-un nou domeniu, importul si comercializarea de produse ceramice si accesorii pentru baie, fiind prezenta cu o participatie de 70% intr-o companie care are ca obiect de activitate comercializarea acestui tip de produse, si anume Cera Villa Design.

Afacerea cu cherestea a adus companiei o cifra de afaceri de 1,2 milioane de euro in anul 2005, iar pentru acest an oficialii estimeaza o crestere de aproximativ 83%, pana la 2,2 milioane de euro.

Cifra de afaceri a Elgeka Ferfelis Romania a crescut anul trecut cu 40% fata de anul precedent, atingand nivelul de 42 de milioane de euro.

"Acest rezultat a venit pe fondul extinderii activitatii, atat ca structura organizatorica (numar filiale, numar angajati, numar masini), cat si prin consolidarea portofoliului de produse", a comentat Ferfelis.

El crede ca Romania este o tara dificila din punct de vedere al realizarii unei distributii la nivel national.

"Este o tara mare, cu populatie numeroasa si cu orase mari dispersate pe intreg teritoriul, fara a exista - cu exceptia Bucurestiului - mari concentrari urbane. Acest lucru face ca distributia la nivelul intregii Romanii sa fie destul de costisitoare, astfel incat desi exista oportunitati de dezvoltare importante pe piata de distributie a produselor alimentare, acestea nu sunt accesibile unui numar mare de companii de distributie. In acest context companiile mici, fara putere finaciara, nu mai reusesc sa faca fata exigentelor tot mai mari existente pe piata si isi inceteaza activitatea."

Pe de alta parte, comertul modern din Romania se afla intr-o dezvoltare accelerata, mai spune oficialul Elgeka Ferfelis Romania.

"Luna de luna un procent din ce in ce mai ridicat dintre acestea este adjudecat de catre sectorul comertului modern. Consumatorul final prefera sa-si realizeze cumparaturile in magazine foarte bine organizate, unde poate gasi toate articolele de care are nevoie la preturi competitive", a explicat Ioannis Ferfelis.

Ponderea vanzarilor pe supermarketuri si hypermarketuri este in crestere si pentru produsele distribuite de Elgeka Ferfelis, aceasta variind intre 10% si 20% de la o categorie de produse la alta.

Principalul avantaj pe care intrarea Romaniei in UE il va aduce grupului Elgeka Ferfelis vor fi preturile mai competitive pe care le vor avea produsele importate. O parte dintre produsele din portofoliul Elgeka Ferfelis au preturile influentate de taxele vamale in proportii de 10 pana la 45%, conform oficialului companiei. "Odata cu aderarea la UE aceste produse vor putea concura cu succes produsele autohtone - cel putin din punct de vedere al pretului", a mai adaugat Ioannis Ferfelis. Compania Elgeka Ferfelis Romania este subsidiara companiei elene Elgeka S.A si activeaza pe piata romaneasca din anul 2002.

Elgeka Ferfelis detine spatii de depozitare proprii in Bucuresti si in trei orase din provincie, dar opereaza si in depozite inchiriate.

Suprafata totala de depozitare de care dispune compania in prezent este de aproximativ 18.000 de metri patrati, iar flota de masini cuprinde 250 de autovehicule.

In prezent, Elgeka Ferfelis acopera aproximativ 45.000 de puncte de vanzare la nivelul intregii tari, prin cele 12 filiale detinute. Anul trecut a fost deschisa o noua filiala Elgeka Ferfelis, in Targu Mures.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO