Companii

Dupa preluarea Gimarom, britanicii de la Pilkington asteapta afaceri de 11 mil. euro

24.03.2008, 23:03 75

Conducerea Pilkington Automotive, companie britanica membra a grupului nipon Nippon Sheet Glass (NSG), care a preluat recent lantul de distributie si montare a geamurilor auto Gimarom, cu sediul la Cluj-Napoca, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de peste 11 mil. euro pe piata din Romania.
Preluarea a facut parte dintr-o tranzactie in urma careia Pilkington a cumparat grupul Gima din Ungaria, care era actionarul majoritar al companiei din Romania. Pilkington nu mai detine alte afaceri pe piata locala in afara celor care se deruleaza prin intermediul companiei Gimarom. Compania din Romania va genera anul acesta mai mult de 50% din cifra de afaceri totala estimata de Gima.
"In cazul afacerilor noastre din Romania sectorul relevant este cel de Auto Glass Replacement (AGR). Acest domeniu este pe un trend crescator la nivel european, in timp ce in Romania avem de-a face cu o piata fragmentata, unde exista o concurenta puternica din partea unor companii locale de profil", a declarat pentru ZF Transilvania David Roycroft, Head of Corporate Affairs la Pilkington Group Limited. Afacerile Gimarom in Romania s-au cifrat anul trecut la aproximativ 10 milioane de euro, in crestere cu 12% fata de 2006.
Tot in 2006, compania din Romania a obtinut un profit net de aproximativ
1,5 milioane de euro. La momentul preluarii, lantul de magazine Gimarom numara 21 de locatii si avea peste 150 de angajati.
Cu 200 de angajati si cu 21 de locatii in Romania si 5 locatii in Ungaria, Gima va opera ca parte a afacerii Aftermarket Europe a firmei Pilkington Automotive. Responsabil de conducerea afacerilor din Romania si Ungaria va fi Peter Takacs jr., fiul fondatorului companiei.
Gigantul britanic Pilkington anunta inca din 2003 ca intentioneaza sa intre pe piata romaneasca, avand un plan de investitii de 100 mil. dolari intr-o fabrica de geamuri tip "float", folosite mai ales in industria auto si pe piata constructiilor civile. In final, britanicii nu au mai realizat aceasta investitie. In iunie 2006, grupul Pilkington a fost achizitionat de catre NSG UK Enterprises, companie detinuta integral de catre Nippon Set Glass (NSG) Group, unul din liderii mondiali in productia si distributia de sticla.
NSG Group produce si comercializeaza sticla plana sub sigla Pilkington si detine puncte de productie in 27 de state, iar birouri de vanzari in 130 de tari. Anul trecut NSG a avut vanzari globale de circa 5,7 mld. dolari, portofoliul de clienti cuprinzand aproape toate marcile auto prezente pe piata. Achizitia Gimarom este cea de-a doua tranzactie al carei obiect a fost o companie cu sediul in Cluj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO