Energie

Cel mai important tribunal de dispute comerciale din lume, ICSID, a emis o decizie în favoarea a zece companii care susţin că România a încălcat tratatele internaţionale când a modificat facilităţile fiscale acordate companiilor din sectorul energiei fotovoltaice

Cel mai important tribunal de dispute comerciale din...

Autor: Roxana Rosu

26.10.2022, 16:38 507

Cel mai important tribunal de dispute comerciale din lume, ICSID, care operează sub patronajul Băncii Mondiale, a emis o decizie în favoarea a zece companii care susţin că România a încălcat prevederile Energy Charter Treaty atunci când a modificat facilităţile fiscale acordate companiilor din sectorul energiei fotovoltaice, arată Balkan Green Energy News.

Potrivit International Centre for Settlement of Investment Disputes – ICSID,  România ar fi trebuit să ofere compensaţii investitorilor atunci când a modificat legislaţia în producţia de energie regenerabilă.

Procesul a fost deschis în 2018 de zece companii din Austria, Olanda, Germania şi Cipru, care au construit cinci centrale fotovoltaice în România. Grupul de investitori, condus de LSG Group  Austria, au susţinut că firmele au fost încurajate să investească în România, dar că modifiările legislative din 2013, 2014, 2017 şi 2018 le-au produs pierderi.

Decizia tribunalului nu este definitivă, dar cele două părţi implicate au fost rugate să negocieze un pachet de compensaţii correct.

România a introdus în 2008 o schemă de certificate verzi pentru energia din surse regenerabile, modificată apoi în 2013. Autorităţile române susţin că nu s-au angajat niciodată că nu vor schimba legislaţia, dar Tribunalul a precizat că modificările au fost prea drastice. 

ICSID este cel mai important tribunal de dispute comerciale din lume, înfiinţat în 1996, sub administrarea Băncii Mondiale.

 



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO