Energie

Premier Energy, cel mai mare distribuitor independent de gaze din România, ia 30 mil. euro de la BERD pentru finanţarea capitalului de lucru

Premier Energy, cel mai mare distribuitor independent de...

Autor: Roxana Petrescu

16.11.2022, 12:48 244

Premier Energy, unul dintre cei mai mari furnizori de gaze naturale din România, care gestionează o reţea de conducte de peste 2.500 de kilometri, cea mai mare a unui operator neafiliat vreunui grup internaţional, a securizat un împrumut de 30 de milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

“Împrumutul va finanţa nevoile de capital de lucru ale companiei în contextul creşterii preţului la gaze pe fondul războiului din Ucraina. Premier Energy va putea astfel să cumpere gazul şi să asigure continuitatea alimentării către clienţii săi în iarna care începe”, se arată într-un comunicat al BERD.

Împrumutul face parte din fondul de 2 miliarde de euro constituit de BERD prin care sunt sprijinite companiile şi ţările afectate de războiul din Ucraina.

“Împrumutul obţinut este important pentru că ne va asigura stabilitatea în aceste timpuri marcate de incertitudine, ne va permite să ne sprijinim clienţii şi, sperăm noi, să creştem în continuare business-ul nostru din domeniul energiei”, a spus Jose Garza, CEO Premier Energy.

Premier Energy este deţinut de fondul de investiţii Emma Capital, fondat în 2012 de omul de afaceri ceh Jiri Smejc, care deţine în pre­zent cea mai ma­re parte a gru­pu­lui. Smejc a fost par­te­ner de busi­ness al miliardarului ceh Petr Kellner, care şi-a pierdut viaţa anul trecut într-un accident de elicopter. 

Pe plan local, Premier Energy gestio­nea­ză o reţea de 2.500 de kilometri de conducte de gaze, în ultimii ani având un ritm de creş­tere de circa 200 de kilometri pe an. Compania a avut anul trecut un business de 971 milioane de lei şi un profit net de 133 de milioane de lei. Premier Energy este al treilea cel mai mare furnizor de gaze din România. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO