Companii

Farurile Logan au aprins afacerile Elba Timisoara la semestru

Farurile Logan au aprins afacerile Elba Timisoara la semestru

Colaborarea cu Dacia-Renault reprezinta aproximativ 40% din cifra de afaceri realizata de companie

12.09.2006, 19:04 146

Cifra de afaceri a companiei s-a ridicat la 28 mil. euro (101,7 mil. lei), in crestere cu peste 18% fata de nivelul de 23,6 milioane de euro (95,6 mil. lei) din anul 2004.
Producatorul de corpuri de iluminat Elba din Timisoara estimeaza afaceri de 34 mil. euro in acest an, in crestere cu peste 20% fata de anul precedent. Dupa primul semestru, compania a realizat o crestere de 23% a cifrei de afaceri fata 14 mil. euro anul trecut.
"Principalul factor care a contribuit la evolutia inregistrata pe primul semestru a fost cresterea volumului de vanzari la Dacia Logan", a declarat pentru ZF Transilvania Teodor Mermeze, director de dezvoltare si fabricatie in cadrul Elba.
De asemenea, Elba a anuntat demararea unui contract de furnizare de componente de iluminat auto pentru un furnizor de talie mondiala, insa reprezentantii companiei nu au oferit detalii cu privire la noul colaborator al Elba pe segmentul auto, intre cele doua companii existand un contract de confidentialitate.
"Estimam ca pe semestrul al doilea vom mentine cel putin cresterea inregistrata pe primul semestru. Acest lucru depinde de evolutia pietei auto, noi depunem insa toate eforturile pentru a ramane furnizor Dacia si pentru a deveni furnizor pentru inca cel putin un producator auto important de pe piata mondiala", a mai declarat Mermeze. Potrivit acestuia, colaborarea cu Dacia-Renault reprezinta aproximativ 40% din cifra de afaceri realizata de companie.
Investitiile companiei pentru acest an vizeaza dezvoltarea capacitatilor de productie si in acelasi timp inlocuirea unor tehnologii de fabricatie, principalele domenii vizate fiind injectia maselor plastice si acoperirea pieselor din masa plastica si din metal. Potrivit conducerii companiei, bugetul alocat pentru investitii in 2006 depaseste 3 milioane de euro. Investitiile realizate anul trecut au fost de 4,7 mil. euro, orientate in special spre productia de componente auto. Elba este unul dintre cei mai mari producatori autohtoni de corpuri de iluminat, cele doua domenii principale de activitate ale firmei fiind productia de corpuri de iluminat industrial, casnic si ornamental si productia de corpuri de iluminat pentru autovehicule.
Concurenta pe aceasta piata este reprezentata de produsele importate din tari precum China sau Italia. Producatorul timisorean a realizat anul trecut o crestere de peste 18% a cifrei de afaceri, fata de valoarea inregistrata in 2004 si un profit de aproape 6 milioane de euro, in scadere cu 8% fata de anul precedent.
Pe domeniul iluminatului industrial, casnic si ornamental, compania intentioneaza ca pana la sfarsitul acestui an sa aiba omologate cel putin zece noi produse. Elba s-a privatizat integral in anul 1995, iar doi ani mai tarziu a infiintat o societate mixta in domeniul iluminatului stradal, impreuna cu concernul olandez Philips, noua firma numindu-se Philips & Elba Street Lighting SRL.
In anul 2000, Elba a devenit actionar, impreuna cu compania franceza Plastique du Val de Loire, al companiei Elbromplast, din domeniul injectiei de mase plastice. A treia firma mixta la care Elba participa ca actionar este Rosign SA, impreuna cu Drumuri Municipale SA.
Elba isi comercializeaza produsele pe piata interna direct catre clientii majori, dar si prin intermediul unei retele de reprezentanti care acopera intreaga tara si care sunt reuniti de reprezentanta comerciala Elba-Com SA, cu sediul in Timisoara.
Corpurile de iluminat marca Elba sunt exportate, in proportie de 20%, in tari precum Germania, Franta, Marea Britanie, Ungaria si Orientul Mijlociu.
Elba are in prezent peste 1.100 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO