Companii

Florin Andronescu: Extinderea cu clinici este fortata pana nu ai ancora centrala, spitalul

Florin Andronescu: Extinderea cu clinici este fortata pana nu ai ancora centrala, spitalul

Florin Andronescu, investitor Sanador: Evaluarile care se tot aud in piata sunt bazate strict pe business, business care este inca volatil. In servicii medicale nu putem vorbi de o afacere asezata, o afacere sustenabila, cu un orizont clar de crestere.

16.06.2008, 18:52 208

Sanador, retea de clinici private va intra in acest an intr-o noua faza o data cu proiectul unul spital. A doua este Sanas, brokerul de asigurari private in care a plasat 200.000 de euro, iar cea mai recenta, de 100.000 de euro, in brokerul de credite Kiwi Finance.
Andronescu si-a incheiat luna trecuta contractul pe care il avea cu Cetelem (care a preluat Credisson in 2005), si care prevedea sa asigure conducerea companiei inca trei ani. "Au fost niste solicitari de prezenta in board insa nu s-au concretizat in niciun fel. Pe de alta parte nici nu sunt genul care sa vin din cand in cand in business ca sa vad despre ce este vorba", spune Andronescu, care adauga ca acum se focuseaza pe Sanador.
Sanador este o retea de clinici private infiintata in 2001 si condusa de sotia omului de afaceri, Doris Andronescu.
"La Sanador vom aduce niste oameni noi. Vom crea un board de directori si ne pregatim de modelul pe care il intelege orice investitor strategic care vrea sa cumpere. Sunt presiuni foarte mari, atat din partea investitorilor financiari, cat si a celor strategici care se gandesc sa intre in piata romaneasca. Nu am dat curs niciunei solicitari", spune omul de afaceri.
El are acum trei oferte concrete, si desi decizia finala nu a fost luata, cel mai probabil va merge mai departe pe cont propriu. A existat si o simulare de due-dilligence "in ideea in care noi decidem sa acceptam una dintre ofertele respective sa se intre intr-o faza mai scurta".
Intre timp, Andronescu are negocieri cu bancile pentru atragerea de finantare necesara proiectului de peste 12 mil. euro al unui spital la care constructia este programata sa inceapa in aceasta iarna. "Este vorba despre un concept care se intalneste destul de rar afara, un boutique spital. Este ceva high-end, un confort de 5 stele din toate perspectivele", spune Andronescu, care adauga ca va opera in zonele de inalta chirurgie: cardiovasculara sau neurochirurgie.
De ce nu prefera piata de capital? "Pentru ca nu este intr-o stare tocmai fericita". "Pe de alta parte e adevarat ca finantarile s-au scumpit dar nu atat de mult cat sa puna in pericol proiectul", admite Andronescu.
In ceea ce priveste reteaua de clinici Sanador, recent a fost deschisa o noua unitate in zona de nord, in urma unor investitii de 500.000 de euro.
"Extinderea cu clinici pare a fi fortata in conditiile in care nu iti contruiesti intai ancora centrala, spitalul. Dupa ce apare un spital este mult mai usor. Fie deschizi tu alte clinici in orasele importante, fie oferi franciza", spune Andronescu.
Valoarea Sanador o estimeaza la 40 mil. euro, dintre care 30 mil. euro businessul propriu-zis si 10 mil. euro componenta de real-estate.
"Evaluarile care se tot aud in piata sunt bazate strict pe business, business care este inca volatil. In servicii medicale nu putem vorbi de o afacere asezata, o afacere sustenabila, cu un orizont clar de crestere. Foarte multi s-au bazat in evaluari pe zona de abonamente, extrem de volatila la randul ei. Azi ai un cont maine nu-l mai ai. Azi ai un pret pentru un abonament, maine nu-l mai ai", explica omul de afaceri.
Potrivit lui Andronescu, Sanador s-a orientat spre zona de retail, unde de fapt este adevarata piata.
Sanador a incheiat anul 2007 cu o cifra de afaceri de 7 mil. euro, cu 10% peste estimarile initiale, iar anul acesta targetul a fost stabilit la 13,5 mil. euro. Marja EBITDA estimata pentru acest an este de 23 - 24%.
In legatura cu proiectul Kiwi Finance, Andronescu a preferat sa nu faca publica participatia pe care o detine, spunand doar ca este "implicat intr-o pozitie minoritara cu aceeasi parteneri cu care am parcurs 11 ani, Oresa Ventures". Sanas, brokerul de asigurari medicale private in care a investit 200.000 de euro are deja un prim produs care este vandut din partea unor asiguratori mari.
"Este un produs care in principiu va incerca sa inlocuiasca intr-o maniera destul de serioasa aceste abonamente, cu acces fara limite in zona de ambulatoriu. Deocamdata va fi un business inchis, cu Sanador ca furnizor de servicii medicale", a adaugat omul de afaceri.
Florin Adronescu detine de asemenea o participatie la Flamingo pe care le pastreaza "dintr-un motiv foarte simplu: nu imi convine valoarea de astazi".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO