Companii

Holcim: piata cimentului a crescut anul tercut cu 7%

20.03.2003, 00:00 17

Piata cimentului din Romania a crescut cu sapte procente, anul trecut, la un volum total de 4,6 milioane de tone, a estimat compania elvetiana Holcim, pe baza rezultatelor obtinute in 2002 si prezentate in raportul financiar aferent.
"Vanzarile din Romania au fost influentate pozitiv de o piata solida, precum si de faptul ca am reusit pentru prima data sa consolidam fabrica din Alesd", precizeaza oficialii companiei.
Holcim estimeaza ca in Bulgaria volumul total a fost de 1,6 milioane de tone de ciment, marcand cea mai mare crestere realizata pe o piata europeana, respectiv de 11,8%. La polul opus s-a situat Germania, unde s-a remarcat cea mai semnificativa scadere a vanzarilor, de zece procente.
Grupul elvetian a obtinut rezultate semnificative pe pietele europene, unde consumul de ciment si clincher a crescut cu 2,4%, la 25,3 milioane de tone, din volumul estimat pentru aceasta regiune, de 176,1 milioane de tone.
"In Europa Centrala si de Est am obtinut numai rezultatele de pozitive. Croatia a beneficiat de dinamismul sectorului de constructii, precum si de intensificarea investitiilor pentru modernizarea infrastructurii de transport. De asemenea, consumul de ciment a crescut si in Ungaria, Bulgaria si Romania. In Cehia, vanzarile au fost stimulate de construirea de noi fabrici si centre de afaceri, dar s-a remarcat o diminuare a cheltuielilor publice. Activitatea din Slovacia a fost sustinuta numai de extinderea infrastructurii din nordul si centrul tarii, pentru ca sectorul de constructii si-a redus considerabil activitatea in regiunea Bratislava", adauga oficialii companiei.
Cifra de afaceri obtinuta in Europa a fost de 4,48 miliarde de franci elvetieni (3,23 miliarde de dolari), reprezentand o scadere de un procent fata de 2001.
Pe ansamblu, divizia Holcim de ciment si clincher si-a majorat vanzarile in 2002 cu 7,4%, pana la un volum de 90,5 milioane de tone. Aceasta cifra corespunde unei cifre de afaceri totale de 13,01 miliarde franci elvetieni, cu 4,6% mai mica decat cea din 2001.
Profitul net obtinut de Holcim in 2002 a scazut cu 38%, la 506 milioane de franci elvetieni (363,8 milioane de dolari).
Declinul a fost determinat, printre altele, de constituirea unor provizioane speciale in valoare de 120 de milioane de franci elvetieni. Fondurile vor fi utilizate pentru a acoperi sanctiunile financiare pe care le-ar putea plati compania Alsen din Hamburg. Firma este controlata de Holcim si face obiectul unei investigatii a autoritatilor de reglementare a regimului concurentei.
Profitul operational s-a diminuat cu 2,2%, pana la 1,9 miliarde franci elvetieni, din cauza efectelor negative determinate de fluctuatiile de curs valutar.
Cu toate acestea, al doilea mare producator de ciment din lume dupa compania franceza Lafarge preconizeaza "rezultate solide" in 2003. Grupul se asteapta la performante inegale in intreaga lume, indicand ca cererea s-a redresat semnificativ pe pietele vest-europene, simultan cu o stagnare in Statele Unite.
Compania preconizeaza ca sucursalele din America Latina vor continua sa obtina rezultate solide si si-a revizuit in sens pozitiv asteptarile cu privire la pietele din Orientul Mijlociu si Asia.
"Datorita masurilor de restructurare implementate, Holcim este pregatit sa obtina rezultate favorabile in acest an, chiar daca economia mondiala se va deteriora si mai mult", a apreciat conducerea companiei.
Grupul elvetian Holcim a patruns pe piata romaneasca in anul 1997, prin cumpararea fabricii de ciment de la Turda, compania detinand inca doua fabrici de ciment la Campulung si Alesd.
De asemenea, compania are in proprietate sase statii de betoane in Bucuresti, Pitesti, Curtea de Arges si Brasov si trei statii de agregate (nisip si pietris) in Zarnesti, Rancaciov si Brasov.
Cu 47.000 de angajati si o prezenta in peste 70 de tari, Holcim Ltd. este unul dintre liderii mondiali in productia de ciment, betoane si agregate. 
La sfarsitul anului trecut,  Holcim Romania estima ca va incheia 2002 cu o cifra de afaceri de circa 85 de milioane de euro, ceea ce reprezinta o crestere de aproximativ 30% fata de anul trecut. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO