Companii

IKEA: Anuntarea profitului net ar insemna sa le dam de veste competitorilor cati bani avem pentru investitii

IKEA: Anuntarea profitului net ar insemna sa le dam de veste competitorilor cati bani avem pentru investitii

Compania va mai deschide un magazin in 2009, in provincie

19.03.2008, 20:03 184

Tinand cont de faptul ca, potrivit ultimelor estimari, piata de mobila si decoratiuni din Romania are o valoare de aproximativ 1,1 miliarde de euro, IKEA a reusit intr-un singur an si prin intermediul unei singure unitati sa ajunga la o cota de piata de aproximativ 8%.
"Nu a fost o estimare pesimista, ci una realista, dar care a fost depasita mai ales datorita dezvoltarii segmentului imobiliar pe piata locala. Magazinul din Romania se afla in primele 20 de magazine IKEA din lume in ceea ce priveste vanzarile si este comparabil cu orice alta unitate care functioneaza in Europa de Vest", a declarat Cornel Oprisan, directorul general al IKEA Romania. Acesta a precizat ca din punct de vedere operational magazinul este profitabil, dar nu a indicat nivelul profitului net inregistrat de unitate.
"A face publica o astfel de informatie ar insemna sa le dam de veste competitorilor nostri cati bani avem pentru investitii", a mai precizat Oprisan.
Potrivit reprezentantului IKEA, locatia urmatorului magazin ar putea fi anuntata in luna mai, in conditiile in care compania estima deschiderea celui de-al doilea magazin in octombrie, anul acesta. Principalul factor care a dus la depasirea acestui termen este situatia de pe piata imobiliara.
"Estimez ca in luna mai vom putea anunta care va fi locatia pentru urmatorul magazin IKEA. Tot atunci vom putea spune daca este vorba de unul sau de doua magazine. Oricum, nu cred ca urmatorul magazin va fi in Bucuresti. Deocamdata, nu am cumparat si nu am semnat niciun contract", a mai precizat Oprisan.
Pentru deschiderea unui magazin sunt necesare intre 12 si 14 luni, ceea ce inseamna ca, cel mai probabil, cea de-a doua unitate IKEA va fi deschisa anul viitor. Negocierile se poarta cu toate cele sase posibile locatii din afara Bucurestiului, respectiv Constanta, Galati, Iasi, Cluj, Timisoara si Brasov.
La sfarsitul primului an de functionare pe piata locala, IKEA a ajuns la 500 de angajati, dupa ce aproximativ 25% din personal a migrat in alte companii.
"Este adevarat, am pierdut oameni, dar acum suntem pe cale de a-i recupera. Majoritatea sunt tineri si au fost unele cazuri in care au venit o singura zi la munca, dupa care nu s-au mai intors. Oricum rata de plecare a personalului este sub nivelul consemnat pe ansamblul industriei", a mai spus Oprisan.
Pentru anul fiscal care se va incheia la 31 august 2008, Oprisan, estimeaza afaceri de aproximativ 80 de milioane de euro. Vanzarile magazinului sunt impartite in cote egale intre segmetnul de mobila si cel de decoratiuni.
In ceea ce priveste transportul pana la magazinul IKEA, compania a renuntat la autobuzele puse la dispozitia clientilor gratuit, dupa ce a finalizat discutiile cu Regia Autonoma de Trasport Bucuresti RATB pentru amplasarea unei statii de autobuz chiar in incnita zonei comerciale Baneasa. Potrivit reprezentantilor IKEA, negocierile cu RATB nu au presupus si plata unei sume de bani pentru aceasta statie.
In primul an, IKEA a avut 2,7 milioane de vizitatori care au cumparat 11 milioane de produse. Magazinul din Romania este operat prin sistem de franciza, asemenea celorlalte din lume, de catre firma Moaro Trading SRL.
Cei mai mari jucatori din piata mobilei sunt Mobexpert, IKEA, Elvila, Staer, Neoset. In piata se asteapta si intrarea Kika in aceasta toamna.

Un an de IKEA
2004 - Incepe prospectarea pietei in vederea deschiderii primului magazin
2005 - Moaro Trading SRL cumpara franciza IKEA
2006 - incepe constructia primului magazin in zona Baneasa
noiembrie 2006 - se anunta oficial deschiderea magazinului
februarie 2007 - 860.000 de cataloage IKEA ajung la consumatori
21 martie 2007 - se deschide primul magazin IKEA. In prima zi se vand produse in valoare de 350.000 de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO