Companii

Logan impinge Elba spre afaceri de 34 mil. euro

04.01.2006, 19:23 59

Elba si-a majorat anul trecut cifra de afaceri la 27,5 mil. euro pe fondul cresterii cererii de Logan si al unor noi contracte pentru iluminat stradal.

"Anul trecut, farurile si lampile auto pentru Dacia Logan au avut o pondere importanta in cifra de afaceri a companiei. Modernizarea si intretinerea iluminatului stradal in Arad, Timisoara, Marghita au avut, de asemenea, o contributie semnificativa in veniturile companiei", spune Lucia Gheorghe, director economic la Elba.

Producatorul timisorean de corpuri de iluminat previzioneaza pentru acest an o crestere a afacerilor de peste 23%, pana la 34 de milioane de euro.

"Pentru anul 2006, previzionam investitii de aproximativ 3,7 mil. euro in utilaje noi, modernizari si extinderea spatiilor de productie", afirma reprezentantii companiei.

Compania a initiat in toamna anului trecut un program suplimentar de investitii de un milion de euro pentru a moderniza procesul de fabricatie a farurilor si lampilor auto, in contextul cererii crescute de astfel de componente pentru modelul Dacia Logan, dar si pentru marci ale unor producatori straini. Oficialii au programat finalizarea productiei pentru prima parte a anului 2006.

Lucrarile de modernizare vor fi finantate din surse proprii si presupun montarea unor instalatii de lacuire a dispersoarelor pentru faruri si de lipire robotizata a dispersoarelor din masa plastica.

In cursul anului 2005 investitiile companiei au totalizat 4,7 mil. euro, in special in tehnologii de fabricatie pentru partea de productie auto, dar si pentru celelalte tipuri de corpuri de iluminat, modernizarea cladirilor si extinderea spatiilor de productie.

Elba comercializeaza produsele destinate industriei auto direct catre clientii majori, toate celelalte tipuri de corpuri de iluminat livrandu-se prin intermediul reprezentantei comerciale Elba-Com, care cuprinde o retea de distribuitori autorizati. Pe piata interna se comercializeaza aproximativ 80% din productie, iar 20% reprezinta exporturi in tarile din Uniunea Europeana, Croatia, Serbia si Orientul Mijlociu.

"Piata pe care activam este in continua dezvoltare, apar noi cerinte - corpuri de iluminat mai performante, cu balast electronic, cu LED-uri - si se constata o crestere a consumului ca urmare a cresterii pietei de constructii. Si in domeniul iluminatului public piata este in dezvoltare, orasele si comunele investind tot mai mult in iluminatul public", arata Gheorghe.

Concurenta pe piata de profil este reprezentata de produsele importate din tari precum China sau Italia.

Elba, care are aproximativ 1.100 de angajati, a realizat in 2004 un profit net de 19,5 milioane lei (4,8 mil. euro) la o cifra de afaceri de 95,7 milioane lei (23,6 mil. euro).

In anul 1997, Elba a participat la constituirea unei firme mixte in domeniul iluminatului stradal, impreuna cu concernul olandez Philips, Philips and Elba Street Lighting SRL. Trei ani mai tarziu, ELBA a devenit actionar, impreuna cu francezii de la Plastique du Val de Loire, la infiintarea firmei Elbromplast, din domeniul injectiei de mase plastice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO