Companii

Majorare de capital de 0,5 mil. euro la IAMU

25.03.2005, 00:00 17


Producatorul de masini - unelte IAMU Blaj, care ar putea fi preluat in cursul acestui an de  gigantul industrial german Bosch, intentioneaza sa-si majoreze capitalul social cu peste 0,5 milioane de euro (19,8 miliarde de lei) prin incorporarea rezervelor constituite din prima de emisiune.


Majorarea de capital se va face prin emisiune de actiuni noi cu valoarea nominala de 25.000 lei/actiune. De actiunile nou emise vor beneficia actionarii societatii inregistrati in registrul actionarilor pe 7 aprilie, pentru fiecare actiune detinuta urmand sa se aloce 0,5219 titluri noi. Numarul final de actiuni alocate pentru fiecare actionar se va rotunji in minus la cifra intreaga. IAMU are in prezent un capital social de peste 38 de miliarde de lei (un milion de euro).


Bosch se afla in discutii pentru preluarea IAMU cu SIF Banat-Crisana, care detine un pachet de 76% din actiunile companiei, potrivit declaratiilor facute pentru ZF de surse apropiate afacerii.  Preluarea IAMU Blaj de catre Bosch ar face ca germanii sa inceapa productia in Romania, dupa ce timp de zece ani au fost prezenti cu structuri de vanzari de la scule electrice portabile la accesorii auto si centrale termice. Grupul german a inceput sa caute in ultima vreme locatii in Transilvania pentru a-si extinde productia in Europa de Est in domeniul componentelor auto, fiind interesat sa investeasca circa 14 milioane de euro in realizarea unei platforme industriale pentru electronice si componente auto.


Bosch, cu afaceri de 40 de miliarde de euro pe an, este unul dintre cei mai cunoscuti producatori din lume de scule profesionale si echipamente industriale.


IAMU a avut anul trecut afaceri de aproximativ 6 milioane de euro, in crestere cu circa 50% fata de vanzarile din 2003.  Compania a incheiat 2004 cu un profit net de peste 0,4 milioane de euro. Mai mult de 85% din profit va fi repartizat sub forma de dividende, in conditiile capitalului social actual, dividendul brut ar fi de  9.747 lei/actiune.


Societatea are ca obiect de activitate fabricarea si livrarea de produse de mecanica fina din categoria accesoriilor, echipamentelor si elementelor de completare pentru masini - unelte.


Compania este controlata de SIF Banat-Crisana, cel mai important actionar minoritar al IAMU fiind SIF Oltenia, cu o participatie de 19,6%.


Actiunile IAMU sunt listate pe RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste titluri fiind perfectata la pretul de 26.000 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de un milion de euro.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO