Companii

Mondragon, 5 mil. euro in jante de aluminiu

13.07.2006, 20:29 33

Grupul spaniol Mondragon, cu afaceri de 11 miliarde de euro la nivel mondial, va face o investitie de aproximativ 5 de milioane de euro intr-o fabrica de jenti de aluminiu in vestul tarii prin intermediul companiei Mapsa, parte a grupului care activeaza in domeniul automotive.
Reprezentantii firmei spaniole nu au optat deocamdata pentru o locatie anume, dar au anuntat ca productia va fi demarata in a doua parte a anului viitor.
"Locatiile vizate de compania spaniola sunt Turda, Dej si Cluj-Napoca, dar in urma discutiilor avute cu ei e posibil ca investitia sa fie derulata chiar in parcul logistic construit de Nervia in Apahida", a declarat pentru ZF Transilvania Adam Ambrus, director general al firmei de consultanta industriala Nervia Consultores, companie care se ocupa de intermedierea investitiei Mapsa in Romania.
Mapsa a semnat deja un contract cu Nervia. Nervia Consultores este o companie mixta romano-spaniola, infiintata in 2005 de catre fosta conducere a grupului ACE in Romania, un mare producator de componente de automobile care are doua fabrici aici.
Potrivit lui Ambrus, Mapsa are nevoie de un teren de 30.000 de metri patrati, investitia urmand sa fie derulata in mai multe etape. "In prima parte a investitiei, care va fi finalizata in toamna lui 2007, va fi construita o facilitate de productie cu o suprafata de aproximativ 13.000 de metri patrati", a spus Adam Ambrus.
El a mai spus ca in Turda si Dej vor fi cautate terenuri proprietate privata, iar in Cluj-Napoca se va opta pentru parcul logistic aflat in proprietatea Nervia Consultores.
Investitia spaniolilor de la Mapsa se va derula pe o perioada de cativa ani si va crea pentru inceput pana la 100 de noi locuri de munca.
Grupul Mondragon, care activeaza in domenii precum constructii, agricultura, distributie, servicii si automotive, are peste 70.000 de angajati si detine facilitati de productie in 38 de tari. In 2005, vanzarile grupului la nivel mondial s-au cifrat la peste 11 mld. de euro, iar investitiile la nivel international s-au ridicat la 860 mil. euro.
Aceasta este cea de-a treia investitie a unei firme din domeniul automotive pe care o intermediaza compania de consultanta Nervia, celelalte doua companii pentru care Nervia face servicii de consultanta pe proiecte brownfield in Romania sunt Caucho Metal Productos si Manufactura Moderna de Metales, ambele activand pe domeniul automotive.
Potrivit conducerii Nervia, onorariul companiei pentru fiecare din proiectele pe care le deruleaza este intre 100.000 si 150.000 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO