Companii

Mondragon: Avem de investit 17 mil. euro in patru ani

06.10.2006, 20:31 52

Grupul spaniol Mondragon a anuntat ca va investi la Cluj, prin intermediul companiei Mapsa, parte a grupului care activeaza in domeniul automotive, aproximativ 17 mil. euro si ca proiectul se va derula pe o perioada de patru ani.
Compania intentioneaza sa construiasca o fabrica unde sa produca jante de aluminiu, lucrarile la punctul de productie urmand sa fie demarate in martie 2007. Reprezentantii firmei spaniole nu au optat deocamdata pentru o locatie anume, dar au anuntat ca pana in noiembrie vor achizitiona terenul necesar, undeva in judetul Cluj. "Locatiile vizate de compania spaniola sunt Turda, Dej, Zalau si Cluj-Napoca, decizia pentru una dintre cele patru orase urmand sa fie luata in maximum doua saptamani", a declarat Adam Ambrus, director general Nervia Consultores, companie care se ocupa de intermedierea investitiei Mondragon in Romania.
Potrivit acestuia, compania spaniola are nevoie de un teren de 30.000 mp, investitia urmand sa fie derulata in mai multe etape. "In prima parte a investitiei, care va fi finalizata in toamna lui 2007, va fi construita o facilitate de productie cu o suprafata de aproximativ 12.500 mp. Productia efectiva va fi demarata in februarie 2008, fabrica avand un numar de 130 de angajati", a precizat Adam Ambrus. Acesta a mai spus ca in primul an de functionare compania spaniola estimeaza sa aiba o capacitate de productie de 130.000 de jante de aluminiu pe an, urmand ca in 2011 capacitatea de productie sa fie de 550.000 de jante de aluminiu pe an.
Aceasta este cea de-a treia investitie a unei firme din domeniul automotive, pe care compania de consultanta Nervia o intermediaza, celelalte doua companii pentru care Nervia face servicii de consultanta pe proiecte de investitii in Romania sunt Caucho Metal Productos si Manufactura Moderna de Metales, ambele activand pe domeniul automotive.
Potrivit conducerii Nervia, onorariul companiei pentru fiecare din proiectele pe care le deruleaza este intre 100-150.000 euro. Nervia Consultores a fost infiintata in 2005 de catre fosta conducere spaniola a grupului ACE.
Compania Mapsa face parte din grupul Mondragon, care activeaza in domenii precum constructii, agri-cultura, distributie, servicii si automotive.
In prezent grupul are peste 80.000 de angajati si detine facilitati de productie in 38 de tari. In 2005, vanzarile grupului la nivel mondial s-au cifrat la peste 11 mld. de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO