Companii

Mondragon: dupa componente auto, ambalaje alimentare

15.02.2007, 15:00 18

Grupul spaniol Mondragon, care deruleaza o investitie de 17 mil. euro in industria componentelor auto, intentioneaza sa mai aduca pe piata locala divizia de ambalaje pentru industria alimentara, prin intermediul companiei Ulma. Intr-o prima faza, investitia Ulma se va ridica la 4-5 mil. euro.
Anul trecut Mondragon a anuntat primele investitii pe piata locala, prin intermediul companiei Mapsa, parte a grupului care activeaza in domeniul automotive.
Compania Ulma va achizitiona in parcul industrial Nervia, situat in apropiere de Cluj-Napoca, un teren de aproximativ 10.500 de metri patrati, la un pret de 60 euro/mp.
"In prima parte a investitiei care va fi finalizata la sfarsitul acestui an, va fi construita o facilitate de productie pe o suprafata de 4.000 de metri patrati. Productia efectiva va demara la inceputul anului viitor", a declarat pentru ZF Transilvania Adam Ambrus, director general al Nervia Consultores, companie care se ocupa de intermedierea investitiei Ulma in Romania. Dupa finalizarea primei etape, compania spaniola va dezvolta capacitatile de productie prin construirea unei noi fabrici cu aceeasi suprafata.
Grupul Mondragon activeaza in domenii precum constructii, agricultura, distributie, servicii si automotive. In prezent, grupul are peste 80.000 de angajati si detine 59 de facilitati de productie in 38 de tari. In 2005, vanzarile grupului la nivel mondial s-au cifrat la peste 11 mld. euro.
Anul acesta grupul va demara prima investitie in Romania, prin intermediul companiei Mapsa. La sfarsitul lunii martie va fi demarata constructia fabricii, iar investitia din Campia Turzii, judetul Cluj, se va ridica la aproximativ 17 milioane de euro si se va derula pe o perioada de patru ani. Compania intentioneaza sa construiasca o fabrica unde sa produca jenti de aluminiu, iar in acest scop Mapsa a achizitionat in zona un teren privat de 30.000 de metri patrati, pretul de achizitie fiind de 750.000 de euro.
Pana in acest moment Nervia a intermediat mai multe proiecte de investitii ale unor companii spaniole in Romania, printre acestea numarandu-se Caucho Metal Productos, Mapsa si Manufactura Moderna de Metales, toate activand pe domeniul automotive.
Potrivit conducerii Nervia, onorariul companiei pentru fiecare din proiectele pe care le deruleaza este intre 100.000-150.000 de euro. Nervia Consultores a fost infiintata in 2005 de catre fosta conducere spaniola a grupului ACE, care activeaza in industria componentelor auro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO