Companii

Murad: Nu mai era loc de mai rau, primele trei luni arata o tendinta de crestere

Murad: Nu mai era loc de mai rau, primele trei luni arata o tendinta de crestere
05.04.2010, 23:17 584

Omul de afaceri de origine libaneza Mohammad Murad, presedintelegrupului de firme Perla Majestic, cu activitati in special inturism, spune ca dupa primul trimestru al anului afacerile pe carele conduce "merg mai bine", fata de perioada similara de anultrecut.

"Nu mai era loc de mai rau pe piata, nivelul minim fiind atinsanul trecut. Primul trimestru de anul acesta a aratat o tendintausoara de crestere. Rezistam pe piata, nu este cazul sa vorbesc decompanii care trebuie inchise", spune Mohammad Murad.

Omul de afaceri in varsta de 46 de ani detine hotelul PhoeniciaGrand Hotel din Capitala si aproape 1.000 de camere in mai multehoteluri de pe litoral. Murad mai controleaza pe langa grupul PerlaMajestic si lantul de restaurante Spring Time, producatorul depateuri Mandy si alte afaceri in constructii.

"Se vede clar o crestere a gradului de ocupare in primultrimestru al anului acesta la hotelul Phoenicia Grand Hotel dinBucuresti. De la un grad de ocupare de 48% in primele trei luni aleanului trecut, am ajuns la 57% in primul trimestru anul acesta",spune Murad, care estimeaza in primele trei luni ale anuluivenituri de aproape 1,5 mil. euro la hotelul de patru stele dinCapitala, in care 57% din clientii cazati au fost straini. Omul deafaceri estimeaza o cifra de afaceri in crestere fata de anultrecut, cand a incasat 8,5 milioane de euro. "In general, oameniinu vin sa stea la hotel doar pentru ca tarifele sunt mai mici, civin sa stea la hotel pentru ca au nevoie, mai ales cei de pe parteade business."

Recastigarea increderii

In opinia lui Murad, obiectivul principal care ar trebui urmaritde Romania anul acesta il reprezinta recastigarea increderiiconsumatorului. "Prin recastigarea increderii consumatorilor se vaasigura si un climat de afaceri mai bun, prin care diferite domeniide activitate, turism, exporturi si altele, vor putea concura cuaceleasi domenii din tarile dezvoltate", spune Murad. Desi piatahoteliera s-a contractat fata de anul 2008, cand s-au deschis maimulte unitati hoteliere, Mohammad Murad sustine ca in aceastaperioada tot efortul lui se va indrepta spre dezvoltarea hoteluluide cinci stele Coral Beach de pe litoral.

Inca un hotel de cinci stele pe litoral

Acesta va fi primul hotel de cinci stele pe care Murad il vadetine pe litoral, in statiunea Mamaia. Hotelul, a caruiconstructie a inceput in urma cu trei ani, va avea o capacitate de1.200 de locuri in mai multe apartamente, in urma unei investitiide 15 mil. euro. Deschiderea hotelului a fost planuita pentru 15iunie anul acesta.

"Am angajat 100 de oameni pana acum si urmeaza sa mai aduceminca 100 de oameni dupa sarbatorile de Paste. Planul este saajungem la 400 de angajati", spune Murad.

Omul de afaceri spera ca veniturile anuale sa se ridice la 5milioane de euro, iar gradul de ocupare sa fie de 90% in nouaunitate hoteliera.

Libanezul precizeaza ca vrea sa inchirieze doua hectare de plajain fata hotelului de cinci stele, pe care sa le amenajeze. "Cred casuma pe care va trebui sa o platesc pe sezon se ridica la 200.000si 350.000 de euro."

Mamaia este cea mai cunoscuta statiune de pe litoralul romanesc,iar investitiile hoteliere nu s-au oprit in aceasta zona, cu toateca piata hoteliera s-a contractat anul trecut cu cel putin 30%.Omul de afaceri Gabriel Comanescu, proprietarul Grup ServiciiPetroliere, a deschis anul trecut hotelul de cinci stele Vega, dupao investitie de peste 10 mil. euro, iar doi antreprenori dinValcea, care au vandut un mall catre Sonae Sierra au dat 3 mil.euro pentru un teren pe care intentioneaza sa construiasca unhotel.

Deschiderea hotelului de cinci stele din Mamaia vine la scurttimp dupa deschiderea unitatii de patru stele, Phoenicia Express,din Capitala. La sfarsitul anului trecut, Murad a deschis in zonade nord a Capitalei, Phoenicia Express, in urma unei investitii de8 milioane de euro. "Se vede o crestere usoara a gradului deocupare de la o luna la alta", spune Murad.

Murad spune ca litoralul romanesc are nevoie de mai multeevenimente care sa atraga turistii, de aceea planuieste saorganizeze de 1 mai, alaturi de alti hotelieri, un fel de carnavalpe litoral. Omul de afaceri a precizat ca va da mai multe detaliidupa ce se vor finaliza discutiile purtate si cu alti hotelieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO